PU Istočno Sarajevo: Stanje bezbjednosti zadovoljavajuće

20.05.2021. 14:48
0
IZVOR: Katera

U Policijskoj upravi Istočno Sarajevo danas je održana redovna konferencija za novinare, na kojoj su prezentovani rezultati rada za april tekuće godine.

Načelnik PU Istočno Sarajevo Branimir Šehovac ocijenio je da je stanje bezbjednosti na području ove uprave stabilno i zadovoljavajuće po svim segmentima bezbjednosti.

Krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti nisu registrovana, kao ni u uporednom periodu prošle godine. Rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 82%, dok je ukupna rasvijetljenost krivičnih djela 91%.

U ove uprave je rečeno da je u aprilu evidentirano jedno krivično djelo "Teška tjelesna povreda sa smrtnim ishodom", ali brzom i efikasnom intervencijom policijskih službenika izvršioci ovog krivičnog djela su pronađeni i predati Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

Takođe, evidentirano je i jedno krivično djelo "Krađa putničkog automobila", koje je pronađeno i vraćeno vlasniku, a nepoznati izvršilac identifikovan.

Načelnik Šehovac napominje da je broj krivičnih djela "Nasilje u porodicu" u porastu upravo zbog izmjene u zakonskoj regulativi kojom je svako nasilje u porodici kvalifikovano kao krivično djelo, te istakao dobru saradnju sa svim institucijama koje postupaju po ovom zakonu.

Šehovac je isakao da očekuje da će pravilna primjena Zakona o nasilju u porodici dovesti do smanjenja krivičnih djela iz ove oblasti.

Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu koje bi izazvalo osjećaj uznemirenosti građana nije bilo, a broj prekršaja iz ove oblasti smanjen je za 71% u odnosu na uporedni period.

- U oblasti bezbjednosti saobraćaja nisu registrovane nezgode sa smrtno stradalim licima. Apelujemo su na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise kako ne bi došlo do neželjenih posljedica - istakao je Šehovac.

Šehovac je dodao da će policijski službenici PU Istočno Sarajevo i u narednom periodu nastaviti sa preduzimanjem planskih prventivnih i reperesivnih mjera i radnji, s ciljem podizanja bezbjednosti iz svih oblasti na viši nivo.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Radomir Cerovina naveo je da je na području koje operativno pokriva PU Istočno Sarajevo u proteklom mjesecu registrovano 45 krivičnih djela, a protiv 32 lica, od kojih je osam povratnika u izvršenju krivičnih djela i jedan maloljetnik, podneseno 39 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu.

Cerovina ističe da je od ukupnog broja krivičnih djela, 37 djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, pet privrednog kriminaliteta, jedno krivično djelo u vezi sa zloupotrebom opojnih droga i jedno krivično djelo iz oblasti bezbjednosti javnog saobraćaja.

Evidentirano je pet krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, a protiv tri lica je podnesen izvještaj tužilaštvu. Ukupna materijalna šteta pričinjena navedenim djelima iznosi 13.836, 00 KM, dok je iznos protivpravne imovinske koristi 936 KM.

Iz oblasti neovlašćene proizvodnje i prometa opojne droge obrađeno je 39 predmeta, jedno krivično djelo, podnesena su dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka iz ove oblasti i izdat 21 pekršajni nalog.

U proteklom mjesecu na području PU Istočno Sarajevo evidentirana su 42 narušavanja javnog reda i mira, što je za 71% manje u odnosu na isti period prošle godine.

Načelnik Sektora policije Milan Čvoro rekao je da je broj evidentiranih prekršaja 47, od čega su za tri podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka i izdat je 51 prekršajni nalog.

U strukturi prekršaja najčešći su konzumiranje opojne droge na javnom mjestu -16, vrijeđanje – 12 i tuča i fizički napad – 5.

- Dogodilo se 51 saobraćajna nezgoda, od kojih su četiri nezgode sa teže povrijeđenim licima, devet sa lakšim povredama lica i 38 nezgoda sa materijalnom štetom - rekao je Čvoro i dodao da su registrovana 2.934 prekršaja iz oblastis aobraćaja, dok je iz saobraćaja isključeno 97 vozača i 16 vozila.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima
Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode
Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO) Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO)
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    17h 22m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    16h 17m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    11h 5m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    12h 11m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    20h 39m
    0