ПУ Источно Сарајево: За три мјесеца смањење кривичних дјела за 14 одсто

11.04.2024. 13:19
0
ИЗВОР: srna.rs

Начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац изјавио је да на овом подручју у првом кварталу биљеже смањење укупног броја кривичних дјела, те да нису имали кривичних дјела са већим степеном друштвене опасности нити против живота и тијела.

На подручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево у протекла три мјесеца евидентирана су 123 кривична дјела, што је за 14 одсто мање у односу на исти период прошле године.

- Заједно са другим органима, комуналном полицијом, пореском инспекцијом, али и самостално ћемо спроводити одређене акције и активности у наредном периоду и у складу са нашим плановима радити на побољшању стања јавног реда и мира, безбједности саобраћаја и криминалитета - навео је Шеховац на конференцији за новинаре.

Шеховац је истакао да је зимска туристичка сезона на Јахорини протекла безбједно и када се сагледају сви показатељи, да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Источно Сарајево стабилно и задовољавајуће.

Помоћник начелника Полицијске управе Источно Сарајево Мирела Танић рекла је да су припадници Управе у протекла три мјесеца евидентирали 123 кривична дјела, а надлежном тужилаштву поднесено 113 извјештаја о почињеним кривичним дјелима против 118 лица.

Она је навела да је ријеч о 104 кривична дјела општег криминалитета, осам кривичних дјела привредног криминалитета, шест из области безбједности саобраћаја, два кривична дјела у вези са опојним дрогама и три кривична дјела из Кривичног закона БиХ.

Говорећи о кривичним дјелима у вези са дрогом, Танићева је навела да је ријеч о неовлаштеној производњи и промету дроге и омогућавању уживања дроге, те да је за три мјесеца пронађено и одузето 129,52 грама марихуане, 149 грама спида, 136 комада екстазија, 17,6 грама кокаина и 12,72 грама хероина.

Танићева је поручила да у протеклом периоду није било тежих кривичних дјела, те да је стање криминалитета на задовољавајућем нивоу.

Начелник Сектора полиције Полицијске управе Источно Сарајево Милан Чворо рекао је да су припадници Управе у прва три мјесеца евидентирали 95 нарушавања јавног реда и мира, што је за 17,3 одсто више него у упоредном периоду прошле године.

- Полицијски службеници су поднијели 14 захтјева за покретање прекршајног поступка и уручили 103 прекршајна налога против 117 лица, од чега је 25 повратника у извршењу прекршаја - рекао је Чворо и додао да су најчешћи прекршаји туча, физички напади и вријеђање, али да нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било.

Када је ријеч о безбједности саобраћаја, Чворо је навео да су се у протекла три мјесеца догодило 154 саобраћајне незгоде, за 1,9 одсто мање у односу на упоредни период прошле године, те да су смртно страдала три лица.

Чворо је навео да су у саобраћају погинула два возача и једно дијете, док у упоредном периоду прошле године нису имали погинулих лица.

Он је нагласио да је одузето пет путничких моторних возила вишеструким повратницима у извршењу прекршаја из ове области, а према којима није постигнута сврха кажњавања, од којих је једно возило трајно одузето и биће предато Агенцији за управљање одузетом имовином Републике Српске.

Према његовим ријечима, у наредном периоду полицијски службеници Полицијске управе Источно Сарајево наставиће са спровођењем појачаних акција, контроле учесника у саобраћају пратећи аналитичке извјештаје, како узрока, тако и мјеста настанка саобраћајних незгода.

- Посебну пажњу ћемо обратити на санкционисање учесника у саобраћају са акцентом на теже прекршаје - неприлагођена брзина условима пута, првенство пролаза, као и управљање под дејством алкохола - поручио је Чворо.

Он је додао да је у претходном периоду постављен и девети стационарни радар на подручју Управе у мјесту Рогоушићи, општина Пале, а у употреби су сви мобилни радарски системи.

Коментари 0
Повезане вијести
Санкционисано 55 возача због алкохола Санкционисано 55 возача због алкохола
Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
Најчитаније
 • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
  15h 11m
  0
 • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
  15h 18m
  3
 • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
  12h 0m
  0
 • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
  6h 38m
  0
 • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
  7h 10m
  0