PU Istočno Sarajevo: Za tri mjeseca smanjenje krivičnih djela za 14 odsto

11.04.2024. 13:19
0
IZVOR: srna.rs

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac izjavio je da na ovom području u prvom kvartalu bilježe smanjenje ukupnog broja krivičnih djela, te da nisu imali krivičnih djela sa većim stepenom društvene opasnosti niti protiv života i tijela.

Na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo u protekla tri mjeseca evidentirana su 123 krivična djela, što je za 14 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

- Zajedno sa drugim organima, komunalnom policijom, poreskom inspekcijom, ali i samostalno ćemo sprovoditi određene akcije i aktivnosti u narednom periodu i u skladu sa našim planovima raditi na poboljšanju stanja javnog reda i mira, bezbjednosti saobraćaja i kriminaliteta - naveo je Šehovac na konferenciji za novinare.

Šehovac je istakao da je zimska turistička sezona na Jahorini protekla bezbjedno i kada se sagledaju svi pokazatelji, da je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Istočno Sarajevo stabilno i zadovoljavajuće.

Pomoćnik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo Mirela Tanić rekla je da su pripadnici Uprave u protekla tri mjeseca evidentirali 123 krivična djela, a nadležnom tužilaštvu podneseno 113 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 118 lica.

Ona je navela da je riječ o 104 krivična djela opšteg kriminaliteta, osam krivičnih djela privrednog kriminaliteta, šest iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, dva krivična djela u vezi sa opojnim drogama i tri krivična djela iz Krivičnog zakona BiH.

Govoreći o krivičnim djelima u vezi sa drogom, Tanićeva je navela da je riječ o neovlaštenoj proizvodnji i prometu droge i omogućavanju uživanja droge, te da je za tri mjeseca pronađeno i oduzeto 129,52 grama marihuane, 149 grama spida, 136 komada ekstazija, 17,6 grama kokaina i 12,72 grama heroina.

Tanićeva je poručila da u proteklom periodu nije bilo težih krivičnih djela, te da je stanje kriminaliteta na zadovoljavajućem nivou.

Načelnik Sektora policije Policijske uprave Istočno Sarajevo Milan Čvoro rekao je da su pripadnici Uprave u prva tri mjeseca evidentirali 95 narušavanja javnog reda i mira, što je za 17,3 odsto više nego u uporednom periodu prošle godine.

- Policijski službenici su podnijeli 14 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručili 103 prekršajna naloga protiv 117 lica, od čega je 25 povratnika u izvršenju prekršaja - rekao je Čvoro i dodao da su najčešći prekršaji tuča, fizički napadi i vrijeđanje, ali da narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.

Kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja, Čvoro je naveo da su se u protekla tri mjeseca dogodilo 154 saobraćajne nezgode, za 1,9 odsto manje u odnosu na uporedni period prošle godine, te da su smrtno stradala tri lica.

Čvoro je naveo da su u saobraćaju poginula dva vozača i jedno dijete, dok u uporednom periodu prošle godine nisu imali poginulih lica.

On je naglasio da je oduzeto pet putničkih motornih vozila višestrukim povratnicima u izvršenju prekršaja iz ove oblasti, a prema kojima nije postignuta svrha kažnjavanja, od kojih je jedno vozilo trajno oduzeto i biće predato Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo nastaviće sa sprovođenjem pojačanih akcija, kontrole učesnika u saobraćaju prateći analitičke izvještaje, kako uzroka, tako i mjesta nastanka saobraćajnih nezgoda.

- Posebnu pažnju ćemo obratiti na sankcionisanje učesnika u saobraćaju sa akcentom na teže prekršaje - neprilagođena brzina uslovima puta, prvenstvo prolaza, kao i upravljanje pod dejstvom alkohola - poručio je Čvoro.

On je dodao da je u prethodnom periodu postavljen i deveti stacionarni radar na području Uprave u mjestu Rogoušići, opština Pale, a u upotrebi su svi mobilni radarski sistemi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Krađa bicikala u Istočnoj Ilidži Krađa bicikala u Istočnoj Ilidži
Lice teško povrijeđeno prilikom slijetanja vozila sa kolovoza na putu Podromanija-Rogatica Lice teško povrijeđeno prilikom slijetanja vozila sa kolovoza na putu Podromanija-Rogatica
Kijevo: Posvađali se oko stoke, lice ispalilo više hitaca iz puške Kijevo: Posvađali se oko stoke, lice ispalilo više hitaca iz puške
Najčitanije
 • Operacija Tekbir - neuspjeli pokušaj deblokade Sarajeva
  18h 27m
  11
 • “Tražim muža”: Ljepotica iz Banjaluke "zapalila" društvene mreže (FOTO)
  19h 48m
  4
 • Večeras otkrivanje i osveštenje spomenika porodici u Istočnom Novom Sarajevu
  19h 16m
  0
 • U Istočnom Novom Sarajevu otkriven spomenik porodici - simbol egzodusa sarajevskih Srba (FOTO)
  7h 20m
  5
 • Zemljotres u BiH
  11h 24m
  0