Пут Саре Вановац од Источног Сарајева до докторских студија у Калифорнији (ФОТО)

14.01.2023. 20:16
3
ИЗВОР: katera.news

Сара Вановац из Источног Сарајева има импресивну биографију. Сви њени успјеси не могу стати у неколико редова или страници, потребно је много виша, читава књига.

Стога смо са Саром разговарали о њеном посљедњем успјеху, који је, сасвим изненадно, како и сама каже, „експлодирао“ у јавности. Ова невјероватна дјевојка је добитница стипендије за докторат на Caltechu, Калифорнијском институту за технологију, али ту не престаје прича, јер се пријавила на десет докторских програма из теоретске физике у САД-у и на све је примљена са пуном стипендијом.

Међутим, Caltechuје био њен коначни избор.

- Јако сам почаствована. Након сазнања да сам добила стипендију, мијешале су ми се све емоције које човјек може да искуси, од невјерице, страха, суза до среће. Мислим да људи ријетко причају о томе колико је то емотиван процес, јер много тога је изван наше контроле. Ја сам слала пријаве током пандемије Ковид -19 и тада се на све стране писало о смањеним средствима за додјелу стипендија и смањењу броја примљених студената. За мене, као интернационалног студента конкуренција је много тежа јер се такмичим са студентима из цијелог свијета, а Американци се такмиче само са собом – рекла је Сара за Катеру.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Како истиче, поред репутације, Caltech јој је увијек био драг јер је Richard Feynman, један од њених омиљених физичара, некада ту предавао. Поред тога, прошли семестер је имала прилику да слуша предавања у учионици која сада носи његово име.

За Сару је то нешто о чему је могла само да машта, иако је данас, бескрајно захвална на свему што јој је пружено.

На Caltechu“ ће студирати теоретску физику, а тачну тему доктората ће одлучити у наредних неколико мјесеци.

- Једно од питања које ме фасцинира јесте теорија свега. То је питање на којем је Анштајн радио половину свога живота, а то је како да повеземо теорију квантне механике са општом тероријом релативности. Речено другачије, како да у једној теорији обухватимо правила која владају најмањим објектима у свемиру, то јесте, елементарним честицама као што су електрони и протони, са правилима која управљају највећим објектима као што су планете и галаксије – објашњава она, додајући да је то питање на које нико, до сада, није одговорио, а једна од кандидат теорија, теорија струна, је нешто на чему доста професора на Caltechu ради.

Тренутно јој је омиљени предмет статистичка физика, јер, појашњава, служи као мост између квантне физике и феномена које видимо на свакодневном нивоу као што су температура и притисак.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Наша саговорница истиче да данас живи свој сан, иако је пут до остварења сна био трновит, али таквим путем вриједи корачати.

Тачно прије годину дана сам се пријавила на 10 докторских програма из теоретске физике. Године рада и труда су се исплатиле јер сам примљена на свих десет програма са пуним стипендијама. Када сам у првој години студија рекла професорима да желим да студирам три предмета на факултету упоредно, да радим 20 сати седмично у ИТ сервису и да све то планирам завршити за четири године, сви су ми рекли да је то немогуће. Гледајући уназад, драго ми је да сам слушала своју интуицију. Наравно, радила сам дан, ноћ, викендом и током празника. Кући сам успјели отићи само три пута у току четири године студирања. Свако љето сам радила истраживање у различитим градовима, једно љето у Новом Мексику, једно у Њемацкој, без одмора – истиче Сара.

То је био њен сан и живот који је жељела да живи.

Од одрастања у Источном Сарајеву до живота у Калифорнији, увијек је била вриједна и борбена. Таленат, упорност и вјеру у саму себе одувијек је имала, све остало научила је успут.

- Ако ви сами не вјерујете у своју животну мисију и у пут којим корачате како ће други. Једна од највећих препрека понекад је околина, иако то није увијек из лоше намјере, резултат је исти. Зато мислим да треба да радимо више на промоцији едукације у иностранству. Вјерујем да је битно да се не плашимо неуспјеха. Иза сваке моје стипендије, награде и побједе стоји бар неколико губитака и промашаја. Успјех не захтјева да будете најталентованија особа која никада не гријеши, али захтјева упорност, истрајност и дисциплину – објашњава Сара.

Прилика за студирање и живот у Калифорнији није јој се указала преко ноћи. Заправо, објањава она, прилика се није указала, сама је тражила и нашла. Одувијек је била амбициозна и знала је да жели да буде физичар.

Трећи разред средње школе завршила је у Италији гдје је била на размијени ученика у оквиру програма  АФС – БиХ, и што је, на неки начин, била одскочна даска за даљи одлазак у „свијет“. Током размјене у Италију схватила је да је Америка најбоља опција за научно истраживање. По повратку у БиХ сазнала је рокове пријава за факултете и послала 20 апликација на разне факултете у САД-у. Иако је примљена на већину, финансијска ситуација је била кључни фактор, па се одлучила за „Furman Universityу Јужној Каролини.

Осврћући се на положај жена у науци, посебно физици, Сара истиче да дискриминација постоји, те да је то додатни терет са који морам да се бори.

- То је тешко промијенити, али боримо се. Ове године сам изабрана ка један од два представника Одјела за физику на Caltechu у управном одбору за нашу дивизију. Тренутно радим на инизијативи покретања DEI (diversity, equity and inclusion) комитета као и покретање разговора између студената и професора у циљу тражења ријешења – додаје она.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Будућност је пред Саром, а ова млада научиница жели да се настави бавити науком.

Како истиче, вољела би да се на нашим просторима почне више пажње посвећивати научно-истраживачком раду, чиме би се створили предуслови за повратак великог броја младих научника, па и њен.

- Највећа би ми част била кад бих могла на неки начин помоћи својој земљи и људима коју ту живе, али такође сам опрезна и не желим да звучим као неко из дијаспоре ко само дијели савјете без конкретних акција – рекла је она, истичући да је на располагању студентима који су искрено заинтересовани за студирање у иностранству.

Такође, додаје, у Сарајеву постоју уред који се зове EducationUSA и њихова је мисија помоћи нашим студентима да се пријаве на америчке факултете тако да то је одлична прва станица за било кога ко је заинтересован.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Veljko 15.01.2023. 11:29
    Ako vec pominjete uspjehe dobro bi bilo navesti ih. Ambicija je ok stvar, ali ne procitah nista o konkretnim rezultatima. Ne moraju biti neka cuda, ali valjda se nesto moze napisati jer bez tog je ovo samo jos jedan emigrant u potrazi za malo boljim zivotnim standardom.
  • Generic placeholder image
    Dragana 15.01.2023. 01:40
    Bravo👏
  • Generic placeholder image
    Tigar 2019 14.01.2023. 23:51
    Bravo Saro...
    Uzor za sledece generacije.
    Ponosni sto si nasa:)
Повезане вијести
Млада сликарка Валентинa Стојановић сама креирала и сашила своју матурску хаљину (ФОТО) Млада сликарка Валентинa Стојановић сама креирала и сашила своју матурску хаљину (ФОТО)
Лука Глигорић: Уз добру организацију могуће је све постићи Лука Глигорић: Уз добру организацију могуће је све постићи
Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО) Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО)
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 17m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 16m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 52m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 13m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    9h 56m
    9