Путин поново може да се кандидује за предсједника

25.03.2021. 10:51
0
ИЗВОР: Срна

Државна дума Русије усвојила је закон у складу са измјенама Устава који, између осталог, даје право актуелном предсједнику Владимиру Путину да се поново кандидује за ту функцију.

Овај закон усвојен је на пленарном засједању у трећем читању.

Према једној од нових одредби Устава Русије, ограничавање броја мандата током којих једно лице може вршити дужност предсједника Русије односи се на актуелног лидера земље без узимања у обзир његових претходних предсједничких мандата.

Ово правило омогућава актуелном лидеру да још два мандата обавља дужност предсједника Русије, преноси „Спутњик“.

Аутори иницијативе о предсједничким мандатима су посланици Павел Крашеников и Олга Савастјанова, као и члан Савјета Федерације Андреј Клишас, који су овај документ предложили Думи у новембру прошле године.

Документ предвиђа да за предсједника земље може бити изабран држављанин Русије који има најмање 35 година, који је стално живио у земљи најмање 25 година и који никада није имао држављанство или дозволу боравка у другој земљи.

Осим тога, закон прописује да дужност шефа Централне изборне комисије може обављати држављанин Русије који је навршио 30 година.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    10h 1m
    0
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    1h 9m
    1
  • Снијег поново забијелио БиХ
    22h 22m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    3h 52m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    21h 10m
    0