Putin ponovo može da se kandiduje za predsjednika

25.03.2021. 10:51
0
IZVOR: Srna

Državna duma Rusije usvojila je zakon u skladu sa izmjenama Ustava koji, između ostalog, daje pravo aktuelnom predsjedniku Vladimiru Putinu da se ponovo kandiduje za tu funkciju.

Ovaj zakon usvojen je na plenarnom zasjedanju u trećem čitanju.

Prema jednoj od novih odredbi Ustava Rusije, ograničavanje broja mandata tokom kojih jedno lice može vršiti dužnost predsjednika Rusije odnosi se na aktuelnog lidera zemlje bez uzimanja u obzir njegovih prethodnih predsjedničkih mandata.

Ovo pravilo omogućava aktuelnom lideru da još dva mandata obavlja dužnost predsjednika Rusije, prenosi „Sputnjik“.

Autori inicijative o predsjedničkim mandatima su poslanici Pavel Krašenikov i Olga Savastjanova, kao i član Savjeta Federacije Andrej Klišas, koji su ovaj dokument predložili Dumi u novembru prošle godine.

Dokument predviđa da za predsjednika zemlje može biti izabran državljanin Rusije koji ima najmanje 35 godina, koji je stalno živio u zemlji najmanje 25 godina i koji nikada nije imao državljanstvo ili dozvolu boravka u drugoj zemlji.

Osim toga, zakon propisuje da dužnost šefa Centralne izborne komisije može obavljati državljanin Rusije koji je navršio 30 godina.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Najčitanije
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    23h 44m
    13
  • Preminula Vera Grgić
    5h 55m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    6h 39m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    10h 44m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    10h 48m
    2