Радош Малишић – талентовани гимназијалац из Рогатице

19.11.2019. 11:40
0
ИЗВОР: rogatica.ba

Још од другог разреда основне школе Радош Малишић, талентовани ученик првог разреда рогатичке Гимназије, показао је велику заинтересованост за историју, а посебно га је занимала историја Рогатице. Осим што се трудио да што више дозна од старијих, веома рано је почео да самостално изучава историјске изворе.

Своје знање он одавно не ограничава на прописане уџбенике. Попут искусног научника при откривању нових чињеница користи више извора и покушава да створи реалну слику о одређеним догађајима. На примјер, већ дуго је свјестан одређених реалних чињеница о Косовском боју или о покољу у Старом Броду, које сигурно не знају ни многи одрасли сународници.

Поред љубави према историји, Радош гаји и љубав према цртању, за које је веома талентован. У сарадњи са Средњошколским центром “27. јануар” успио је да повеже те двије љубави. Ових дана започео је украшавање унутрашњег зида у овој установи мотивима са стећака и одломцима из српских средњовјековних повеља. Старословенски језик такође му је занимљив и прилично влада њиме, а уз све то гаји и љубав према православљу.

Свјестан је бројних покушаја скривања истине и фалсификовања историје на штету Срба. Кривицу помало види у томе што се наш народ не ангажује више у ширењу истине, али ипак је сигуран да истина увијек исплива, “као и уље које мора испливати на површину воде”.

Жаклина Лелек, директорица Средњошколског центра “27. јануар”, за овог талентованог и одличног ученика, са свим петицама, има само ријечи хвале. Лелекова подсјећа да све школе имају простора за усавршавање талентованих ученика, те да ће и они максимално настојати да Радошу омогуће несметан развој талената.

На питање чиме намјерава да се бави у будућности, Радош одговара да још увијек није конкретно одлучио, јер осим свега наведеног веома га занимају и природне науке. Ипак, сигуран је да чиме год се буде бавио, историја и цртање ће заузимати значајно мјесто у његовом животу.

Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Радош Малишић ученик генерације у Средњошколском центру "27. јануар" у Рогатици Радош Малишић ученик генерације у Средњошколском центру "27. јануар" у Рогатици
Радош Малишић из Рогатице на необичан начин његује традицију и културно насљеђе Радош Малишић из Рогатице на необичан начин његује традицију и културно насљеђе
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    11h 43m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    11h 48m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    12h 40m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    12h 54m
    0
  • Паљанин Горан Круљ освојио злато на Eвропском првенству у дизању тегова
    23h 43m
    0