Радост за Свету Петку: Пет сестара сачувало породичну славу

27.10.2021. 12:06
1
ИЗВОР: РТРС

У породичном дому Милошевића у Билећи, пет ћерки након смрти родитеља наставило је да слави Свету Петку, заштитницу жена.

Све су удате и имају дјецу, неке и унуке, па је кућа Милошевића пуна весеља и граје. Мила, Нада, Рада, Новка и Стана некада Милошевић, а данас свака с другим презименом, нису дозволиле да се у њиховом родном дому угаси крсна свијећа и забораве обичаји, преноси РТРС.

Сложно, уз подршку мужева, дјеце, и унука славе Свету Петку.

– Трудимо се да славимо као што су наши родитељи славили и трудимо се да будемо достојни да и даље славимо - прича Нада.

Слика

Фото: Приватна архива

Унуци Рада и Борике Милошевић с великом љубављу, сетом и огромним поносом причају о дједу и баки и ономе што су од њих учили.

Наставак традиције и обиљежавање славе овог дома, кажу, најмање је што могу учинити у сјећање на њих.

– Ја и њих већ петнаестак рођених са радошћу долазимо овдје и сигуран сам да нећемо дозволити да се ова традиција коју су почели дјед и бака, наставиле моја мајка и тетке, прекине – наводи поносно унук Бојан.

И зетови у овој домаћинској кући имају своја задужења, то је здравица и ломљење славског колача.

– Као и сваки супруг морам позитивно реаговати на супругине захтјеве. Необично и специфично за ове крајеве је да женска дјеца наставе да славе крсну славу. Али ово је јако лијепо. Већ низ година то радимо и са задовољством је прихваћено од свих нас зетова – каже један од мужева срећних сестара.

Дјед Раде је, кажу унуци, волио гусле. Захваљујући једном од његових унука и данас се у овом дому чуо звук овог традиционалног српског инструмента.

Сестре Милошевић из Брестица примјер су како и куће без мушког насљедника и у Херцеговини могу сачувати и наставити традицију.

Важна је само љубав и слога, којих ове жене и њихове породице имају напретек.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Neven 27.10.2021. 22:37
    Neka je plemenitim i blagočestivim sestrama Sretna slava sveta Petka. Uvije. je slavile sa svojim najmilijim u zdravlju i veselju. Lijep primjer kako se hrišćanska tradicija i održavanje slave može nastaviti bez obzira na ustaljenu praksu da samo muški članovi nastavljaju porodičnu slavu. Neka ih dragi Bog i sveta Petka blagoslovi. Amin.
Повезане вијести
За ходочашће до манастира Острог пријавило око 350 учесника из Билеће За ходочашће до манастира Острог пријавило око 350 учесника из Билеће
Завршена обнова Цркве Светог архангела Михаила у Трновом долу Завршена обнова Цркве Светог архангела Михаила у Трновом долу
Веселин Вујовић: Општина Билећа излази из кризе! Веселин Вујовић: Општина Билећа излази из кризе!
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    3h 21m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    15h 58m
    2
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    19h 46m
    0
  • Крађа у Палама
    1h 39m
    0
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    19h 30m
    0