Radost za Svetu Petku: Pet sestara sačuvalo porodičnu slavu

27.10.2021. 12:06
1
IZVOR: RTRS

U porodičnom domu Miloševića u Bileći, pet ćerki nakon smrti roditelja nastavilo je da slavi Svetu Petku, zaštitnicu žena.

Sve su udate i imaju djecu, neke i unuke, pa je kuća Miloševića puna veselja i graje. Mila, Nada, Rada, Novka i Stana nekada Milošević, a danas svaka s drugim prezimenom, nisu dozvolile da se u njihovom rodnom domu ugasi krsna svijeća i zaborave običaji, prenosi RTRS.

Složno, uz podršku muževa, djece, i unuka slave Svetu Petku.

– Trudimo se da slavimo kao što su naši roditelji slavili i trudimo se da budemo dostojni da i dalje slavimo - priča Nada.

Slika

Foto: Privatna arhiva

Unuci Rada i Borike Milošević s velikom ljubavlju, setom i ogromnim ponosom pričaju o djedu i baki i onome što su od njih učili.

Nastavak tradicije i obilježavanje slave ovog doma, kažu, najmanje je što mogu učiniti u sjećanje na njih.

– Ja i njih već petnaestak rođenih sa radošću dolazimo ovdje i siguran sam da nećemo dozvoliti da se ova tradicija koju su počeli djed i baka, nastavile moja majka i tetke, prekine – navodi ponosno unuk Bojan.

I zetovi u ovoj domaćinskoj kući imaju svoja zaduženja, to je zdravica i lomljenje slavskog kolača.

– Kao i svaki suprug moram pozitivno reagovati na suprugine zahtjeve. Neobično i specifično za ove krajeve je da ženska djeca nastave da slave krsnu slavu. Ali ovo je jako lijepo. Već niz godina to radimo i sa zadovoljstvom je prihvaćeno od svih nas zetova – kaže jedan od muževa srećnih sestara.

Djed Rade je, kažu unuci, volio gusle. Zahvaljujući jednom od njegovih unuka i danas se u ovom domu čuo zvuk ovog tradicionalnog srpskog instrumenta.

Sestre Milošević iz Brestica primjer su kako i kuće bez muškog nasljednika i u Hercegovini mogu sačuvati i nastaviti tradiciju.

Važna je samo ljubav i sloga, kojih ove žene i njihove porodice imaju napretek.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Neven 27.10.2021. 22:37
    Neka je plemenitim i blagočestivim sestrama Sretna slava sveta Petka. Uvije. je slavile sa svojim najmilijim u zdravlju i veselju. Lijep primjer kako se hrišćanska tradicija i održavanje slave može nastaviti bez obzira na ustaljenu praksu da samo muški članovi nastavljaju porodičnu slavu. Neka ih dragi Bog i sveta Petka blagoslovi. Amin.
Povezane vijesti
Za hodočašće do manastira Ostrog prijavilo oko 350 učesnika iz Bileće Za hodočašće do manastira Ostrog prijavilo oko 350 učesnika iz Bileće
Završena obnova Crkve Svetog arhangela Mihaila u Trnovom dolu Završena obnova Crkve Svetog arhangela Mihaila u Trnovom dolu
Veselin Vujović: Opština Bileća izlazi iz krize! Veselin Vujović: Opština Bileća izlazi iz krize!
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    17h 29m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    16h 25m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    16h 29m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    13h 22m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    15h 19m
    0