Расписан конкурс за 14. Међународни филмски фестивал

23.04.2020. 19:03
0
ИЗВОР: СРНА

Продукција "Први кадар" из Источног Сарајева расписала је конкурс за такмичарски програм 14. Међународног филмског фестивала "Први кадар 2020", који би требало да буде одржан од 9. до 14. новембра у Источном Сарајеву и Зворнику, под мотом "Фестивал без маске!".

- Мото Фестивала нас подсјећа на истинске вриједности филмских остварења, тежњу манифестације да подстиче документаристички поглед на свијет, без скривања, у нади да долази боље вријеме за филмску умјетност и колективни доживљај филма у биоскопу, након што се епидемија вируса корона заврши - изјавила је данас умјетнички директор и селектор Фестивала Александра Митрић Штифанић.

Она је навела да право учешћа на Фестивалу имају документарни и кратки играни филмови, чија производња није старија од двије године, а рок за пријаву је 25. август.

Према њеним ријечима, филмови ће се такмичити у пет фестивалских селекција: "У фокусу" - Међународна селекција документарних филмова страних аутора; "Екс ЈУ у фокусу" - Регионална селекција документарних филмова аутора са екс ЈУ простора; "Кратке приче" - Међународна селекција кратких играних филмова домаћих и страних аутора; "Кључ за филм" - Међународна селекција кратких играних филмова студената филмских академија из земље и свијета и "Нови погледи" - Међународна селекција документарних филмова студената филмских академија из земље и свијета.

- И ове године аутори ће се такмичити за престижне фестивалске награде: Филмска клапа, за филмове у студентским селекцијама, Печат кнеза Павла, за остале фестивалске селекције и Гран-при за најбољи филм - истакла је Штифанићева.

Она је додала да је планиран и богат такмичарски и пратећи програм Фестивала, са филмским остварењима из цијелог свијета.

У оквиру пратећег програма фестивала планирано је одржавање Филмске школе "Првог кадра" са радионицама документарног и анимираног филма, ДокМастерКлас предавања, промоције филмских издања, изложбе, пројекције најновијих играних филмова из региона, промоције филмских фестивала, програми посвећени лауреатима, великанима домаћег филма, Дјечији филмски програм КИДС Фест и специјалне филмске пројекције.

Сви заинтересовани за више информације и услове конкурса могу посјетити званични сајт Фестивала: www.lutfest.com.

Коментари 0
Повезане вијести
У сриједу промоција романа „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву У сриједу промоција романа „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву
Милан треба нашу помоћ – позови 17047 Милан треба нашу помоћ – позови 17047
Преминула Вера Гргић Преминула Вера Гргић
Најчитаније
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    22h 0m
    1
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    17h 55m
    6
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    14h 25m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    2h 36m
    0
  • Лов газда са Јадрана не престаје
    13h 34m
    1