Raspisan konkurs za 14. Međunarodni filmski festival

23.04.2020. 19:03
0
IZVOR: SRNA

Produkcija "Prvi kadar" iz Istočnog Sarajeva raspisala je konkurs za takmičarski program 14. Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar 2020", koji bi trebalo da bude održan od 9. do 14. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku, pod motom "Festival bez maske!".

- Moto Festivala nas podsjeća na istinske vrijednosti filmskih ostvarenja, težnju manifestacije da podstiče dokumentaristički pogled na svijet, bez skrivanja, u nadi da dolazi bolje vrijeme za filmsku umjetnost i kolektivni doživljaj filma u bioskopu, nakon što se epidemija virusa korona završi - izjavila je danas umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić.

Ona je navela da pravo učešća na Festivalu imaju dokumentarni i kratki igrani filmovi, čija proizvodnja nije starija od dvije godine, a rok za prijavu je 25. avgust.

Prema njenim riječima, filmovi će se takmičiti u pet festivalskih selekcija: "U fokusu" - Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova stranih autora; "Eks JU u fokusu" - Regionalna selekcija dokumentarnih filmova autora sa eks JU prostora; "Kratke priče" - Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora; "Ključ za film" - Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta i "Novi pogledi" - Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta.

- I ove godine autori će se takmičiti za prestižne festivalske nagrade: Filmska klapa, za filmove u studentskim selekcijama, Pečat kneza Pavla, za ostale festivalske selekcije i Gran-pri za najbolji film - istakla je Štifanićeva.

Ona je dodala da je planiran i bogat takmičarski i prateći program Festivala, sa filmskim ostvarenjima iz cijelog svijeta.

U okviru pratećeg programa festivala planirano je održavanje Filmske škole "Prvog kadra" sa radionicama dokumentarnog i animiranog filma, DokMasterKlas predavanja, promocije filmskih izdanja, izložbe, projekcije najnovijih igranih filmova iz regiona, promocije filmskih festivala, programi posvećeni laureatima, velikanima domaćeg filma, Dječiji filmski program KIDS Fest i specijalne filmske projekcije.

Svi zainteresovani za više informacije i uslove konkursa mogu posjetiti zvanični sajt Festivala: www.lutfest.com.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    21h 1m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    6h 34m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    21h 11m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    6h 40m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    6h 38m
    0