Ремен или ланац: Шта је опција боља за мотор и које су замке код куповине половног аутомобила?

09.08.2020. 18:47
0

Ременски преноси су ограничени на временски период замјене невезано за пређене километре, најчешће између 5 до најдуже 10 година, преноси РевијаХАК.

Свакако је битно приликом куповине половног возила се информисати када је интервал замјене зупчастог ремена или ланца, објашњава ХАК-ов технички савјетник Марин Морава. Ако није наведено да је сервис замијенио све потребне дијелове, а било је већ потребно замијенити их, штете настале отказивањем ремена могу бити вишеструко веће од замјене тог дијела. Дакле, укратко, зупчасти ремен или ланац спаја брегасту осовину (код неких мотора и водну пумпу) и радилицу мотора. Пуцање ланца/ремена доводи то великих оштећења у мотору (пуцање вентила, оштећење клипњача…). Идемо сада видјети карактеристике ланца и ремена.

Ланац

Претежно ланчани преносници немају одређен интервал замјене по пређеним километрима од стране произвођача и код редовне замјене одговарајућег моторног уља и филтера није их потребно мијењати до неког већег отварања или сервиса мотора од 200.000 км до 300.000 км. Тад је препорука замијенити ланац, ако је већ због неке неисправности отворен мотор. Углавном, овај тип преносника је првобитно замишљен да може издржати колико ће трајати и мотор. Звучи идеално, али нажалост често није тако. Поједини произвођачи су код новијих генерација мотора смањили димензије ланца како би олакшали поједине масе у покрету и добили боље карактеристике мотора, али нажалост повећали су и шансу за раније отказивање ланца. Потребно је добро провјерити прије куповине с овлаштеним сервисом је ли предметни мотор сличних карактеристика. Поједине моторе потребно је комплетно извадити из возила како би се замијенили ланац мотора и сви потребни попратни резервни дијелови.

Ремен

Ременски преноси су ограничени на временски период замијене невезано за пређене километре, најчешће између 5 до најдуже 10 година, зависно од тога како је произвођач прописао, а потреба замјене ремена према пређеним километрима је такође различито дефинисана код сваког произвођача или генерације мотора. Замјене су у широким распонима од 60.000 до 240.000 км код одређених нових генерација мотора па је обавезно консултовати се са сервисом око увида када је потребно замијенити зупчасти ремен за ваш мотор.

Углавном, ако се на мотору мијења зупчасти ремен у просјеку сваких 200.000 км или 10 година врло вјероватно ће то бити пуно повољније и поузданије рјешење од ланчаног преносника за којег можете чути од сервиса да је склон пуцању, а произвођач му чак и не одреди потребан интервал замјене већ само потребну контролу у сервису приликом редовног сервисирања возила. Сервис вас може информисати да долази до пуцања ланца између 120.000 км до 200.000 км и да га је препорука мијењати, а цијена трошка замјене и резервних дијелова може и до три пута бити већа него замјена зупчастог ремена.

Важно је знати ако дође до непланираног квара поправак возила може зависно о доступности резервних дијелова потрајати од 15 до 30 радних дана па је згодно на вријеме увјерити се да ли је мотор правилно и на вријеме одржаван по упутствима произвођача или према препорукама сервиса.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан патентиран дизел-мотор
Шта када се мотор прегријава и како то избјећи?
Шта се дешава са мотором када резервоар пресуши?
Најчитаније
 • Дајана Лазаревић из Пала треба нашу помоћ
  28.09.2020
  2
 • Соколац: Озбиљно варничи између СДС-а и ДЕМОС-а
  28.09.2020
  0
 • “Бања Врућица” купује хотел “Бистрица” на Јахорини
  28.09.2020
  0
 • Почели радови на санацији зграде Дома здравља Пале
  28.09.2020
  0
 • Eвидентирано пет кривичних дјела непоступање по здравственим прописима
  28.09.2020
  0