Род грожђа биће већи и квалитетнији него лани

09.09.2020. 10:28
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У требињским виноградима грожђе полако сазријева. Може се очекивати да берба крене за двадесетак дана, а виноградари су у глобалу задовољни овогодишњим родом.

Овогодишњи род биће на нивоу просјека, кажу у требињском "Агрофину". Када се прави компарација са претходним периодом, то је више у односу на претходну, а мање у односу на 2018. годину, ко-ја је била изузетна. Очекују отприлике око хиљаду тона грожђа.

-Што се тиче квалитета, за сада не можемо рећи поуздано, јер је још рано. Берба мало касни и поче-ће отприлике кад и претходне године. У јуну смо имали нестабилно вријеме, неке осцилације температура, тако да је мало каснило цвјетање, самим тим и остале фазе. Надам се да ће берба почети за неких двадесетак дана. Нема разлога да не буде добар квалитет с обзиром на то да имамо доста сунчаних дана, задњих мјесец и по имали смо и сушу, сазријевање увелико иде и завршава се- каже Бранко Анђелић, агроном у АД "Агрофин".

Ово предузеће газдује највећим виногорјем у Републици Српској. Резервација потребних количина и сорти је почела. Цијене још нису дефинисане, али ће бити сличне као и претходних година.

-Традиционално наши власници су највећи купци, ту су и неколико требињских винара те винари из западне Херцеговине. Доста је и приватних лица, људи који купују грожђе и за себе праве вино. Неки људи из западне Херцеговине су се већ јавили. Прошле године смо имали доста извоза у Црну Гору, а сад је питање каква ће бити ситуација ове го-дине због вируса корона- каже Анђелић.

У току је и пријава заинтересованих грађана за бербу грожђа. Добрим дијелом се ослањају и на сталне сезонске раднике.

-То је нормиран рад у зависности од тога које гро-жђе се бере. Цијена иде по гајби, а у гајбу отприлике стане од 10, 11 до 14 килограма, у зависности од тога која сорта се бере. Вранац и смедеревка су крупнији и тежи, док су каберне и мерло ситнији, па и лакши. Цијена гајбе се креће од 60 до 80, 90 фенинга. Мимо тога сваки берач добија дневно на то пет марака као топли оброк. Колико ће берач зарадити, зависи и од тога да ли има искуства у брању. Неко заради 30, неко 50 или 60 марака. Све зависи од сорте која се бере, али и способности самих берача- објашњава Анђелић.

Задовољан је виноградом и Ранко Петијевић. Посла је било доста, каже, али све је обављено, а грожђе полако сазријева.

-Задовољан сам. Ова година је била потешка за сачувати виноград, али уз додатну заштиту, коју сам завршио има петнаестак дана, грожђе је почело да сазријева и иде све по плану. Што се мене тиче, ја резидбом и пљевидбом планирам какав ће бити род, па ме једино може изненадити неко невријеме или рани мразеви. То може да поремети квалитет и количину грожђа, а што се тиче мене, стање је слично прошлогодишњем- истиче Петијевић.

Врхунски квалитет

Родом, али и квалитетом задовољан је и Јово Руњевец. Рачуна да ће берба кренути 10. септембра. 

-Ако остане овакво вријеме, биће врхунско грожђе. Доста смо радили, улагали, све мјере заштите су спроведене. Задовољан сам грожђем, али ипак нисам задовољан овом ситуацијом. Корона је зауставила продају. Нисмо продали оно што смо планирали па сад треба поново да улажемо у бачве за ново вино- истиче Руњевац.

Коментари 0
Повезане вијести
Бијељинац у Русији открио љубав према виноградарству Бијељинац у Русији открио љубав према виноградарству
У години короне порастао увоз меда, грожђа, млијечних производа... У години короне порастао увоз меда, грожђа, млијечних производа...
Домаће винаре брину гроздови из увоза Домаће винаре брину гроздови из увоза
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    9h 1m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 57m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    23h 41m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    21h 26m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    23h 47m
    0