Рогатица: Подршка произвођачима млијека у проширењу сточног фонда

23.09.2022. 20:30
0
ИЗВОР: rogatica.ba

Мљекара “Пађени” из Билеће један је од највећих произвођача млијека и млијечних производа у Босни и Херцеговини. Дневни капацитет ове мљекаре је 100.000 литара, а млијеко се откупљује од коопераната са подручја Херцеговине, Романије и Подриња. Међу њима значајан удио имају и мљекари из Рогатице.

С циљем проширења кооперантске мреже, односно повећања количине млијека за откуп, мљекара “Пађени” је пружила подршку у повећању броја музних грла на подручју Херцеговине и Сарајевско-романијске регије. Кроз „READP“ пројекат Међународног фонда за развој пољопривреде ИФАД, који имплементира Министарство пољопривреде Републике Српске, извршена је набавка 200 висококвалитетних стеоних јуница.

Укупна вриједност овог пројекта је 1.285.000 КМ, од чега је ИФАД учествовао од 40 до 60%, општине су учествовале са 10 до 30%, а преостали дио финансираће корисници уз подршку мљекаре „Пађени“ тако што ће свој дио отплатити кроз испоруку млијека.

– Мљекара „Пађени“ изразила је потребу за проширењем кооперантске мреже и откупом већих количина млијека. Тај циљ биће реализован кроз овај пројекат. Произвођачи млијека поправиће структуру стада и повећати количине млијека – изјавила је Жељка Пејовић, менаџер кластера СРП, који је био задужен за реализацију пројекта на подручју Сарајевско-романијске регије.

Рогатичким произвођачима млијека данас је испоручено 8 аустријских сименталки, а наредне седмице биће испоручено 11 чешких сименталки. Општина Рогатица учествовала је у пројекту са 20%.

– Уз неизоставну и битну улогу Министарства, морам поменути и мљекару “Пађени”, без које такође не би било могуће реализовати овај пројекат. Њихово присуство у нашем крају је веома значајно, посебно имајући у виду њихов однос према произвођачима. Све ово је у циљу да се побољша бројност грла и пасмински састав, да се повећа производња и да се што је могуће више домаћинстава ангажује за производњу млијека на овим просторима – изјавио је начелник општине Рогатица Милорад Јагодић.

Произвођачи су изузетно задовољни испорученим грлима. Један од њих је и Зоран Џида из Пљешевице.

– Успјешно сарађујем са мљекаром „Пађени“, имам 5 музних грла, а ово је шесто. Планирам проширење производње, ако то дозволе услови, с обзиром на то да смо имали сушу, али свакако ћу радити на томе – изјавио је Џида.

Стеоне аустријске сименталке су осим у Рогатици данас испоручене произвођачима из Пала, Сокоца и Хан Пијеска.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Милинко Мине Ђерић - највећи произвођач млијека на Сокоцу Милинко Мине Ђерић - највећи произвођач млијека на Сокоцу
Оптужница против Рогатичанина - пијан супрузи пријетио убиством Оптужница против Рогатичанина - пијан супрузи пријетио убиством
У Рогатици расвијетљена крађа У Рогатици расвијетљена крађа
Најчитаније
 • Дјеца брачног пара који је скочио са зграде пронађена мртва у стану
  8h 39m
  0
 • Немања Цуровић побједник Сабора гуслара "Романијо, горо од јунака"
  18h 8m
  0
 • Помозимо Игору да отпутује на операцију
  16h 32m
  0
 • Ухапшено 10 лица због трговине дрогом
  8h 20m
  0
 • Пожар у Бутмиру стављен под контролу, ватрогасци упутили апел грађанима
  7h 17m
  0