Рогатица: Подршка произвођачима млијека у проширењу сточног фонда

23.09.2022. 20:30
0
ИЗВОР: rogatica.ba

Мљекара “Пађени” из Билеће један је од највећих произвођача млијека и млијечних производа у Босни и Херцеговини. Дневни капацитет ове мљекаре је 100.000 литара, а млијеко се откупљује од коопераната са подручја Херцеговине, Романије и Подриња. Међу њима значајан удио имају и мљекари из Рогатице.

С циљем проширења кооперантске мреже, односно повећања количине млијека за откуп, мљекара “Пађени” је пружила подршку у повећању броја музних грла на подручју Херцеговине и Сарајевско-романијске регије. Кроз „READP“ пројекат Међународног фонда за развој пољопривреде ИФАД, који имплементира Министарство пољопривреде Републике Српске, извршена је набавка 200 висококвалитетних стеоних јуница.

Укупна вриједност овог пројекта је 1.285.000 КМ, од чега је ИФАД учествовао од 40 до 60%, општине су учествовале са 10 до 30%, а преостали дио финансираће корисници уз подршку мљекаре „Пађени“ тако што ће свој дио отплатити кроз испоруку млијека.

– Мљекара „Пађени“ изразила је потребу за проширењем кооперантске мреже и откупом већих количина млијека. Тај циљ биће реализован кроз овај пројекат. Произвођачи млијека поправиће структуру стада и повећати количине млијека – изјавила је Жељка Пејовић, менаџер кластера СРП, који је био задужен за реализацију пројекта на подручју Сарајевско-романијске регије.

Рогатичким произвођачима млијека данас је испоручено 8 аустријских сименталки, а наредне седмице биће испоручено 11 чешких сименталки. Општина Рогатица учествовала је у пројекту са 20%.

– Уз неизоставну и битну улогу Министарства, морам поменути и мљекару “Пађени”, без које такође не би било могуће реализовати овај пројекат. Њихово присуство у нашем крају је веома значајно, посебно имајући у виду њихов однос према произвођачима. Све ово је у циљу да се побољша бројност грла и пасмински састав, да се повећа производња и да се што је могуће више домаћинстава ангажује за производњу млијека на овим просторима – изјавио је начелник општине Рогатица Милорад Јагодић.

Произвођачи су изузетно задовољни испорученим грлима. Један од њих је и Зоран Џида из Пљешевице.

– Успјешно сарађујем са мљекаром „Пађени“, имам 5 музних грла, а ово је шесто. Планирам проширење производње, ако то дозволе услови, с обзиром на то да смо имали сушу, али свакако ћу радити на томе – изјавио је Џида.

Стеоне аустријске сименталке су осим у Рогатици данас испоручене произвођачима из Пала, Сокоца и Хан Пијеска.

 

Коментари 0
Повезане вијести
У превртању аутомобила у Рогатици повријеђен сувозач У превртању аутомобила у Рогатици повријеђен сувозач
Ватрогасац из Рогатице нашао новчаник, није се двоумио шта да уради Ватрогасац из Рогатице нашао новчаник, није се двоумио шта да уради
Џида - породица узорних пољопривредника из Рогатице Џида - породица узорних пољопривредника из Рогатице
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 39m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 38m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 14m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 35m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 18m
    9