Rogatica: Podrška proizvođačima mlijeka u proširenju stočnog fonda

23.09.2022. 20:30
0
IZVOR: rogatica.ba

Mljekara “Pađeni” iz Bileće jedan je od najvećih proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosni i Hercegovini. Dnevni kapacitet ove mljekare je 100.000 litara, a mlijeko se otkupljuje od kooperanata sa područja Hercegovine, Romanije i Podrinja. Među njima značajan udio imaju i mljekari iz Rogatice.

S ciljem proširenja kooperantske mreže, odnosno povećanja količine mlijeka za otkup, mljekara “Pađeni” je pružila podršku u povećanju broja muznih grla na području Hercegovine i Sarajevsko-romanijske regije. Kroz „READP“ projekat Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede IFAD, koji implementira Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske, izvršena je nabavka 200 visokokvalitetnih steonih junica.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 1.285.000 KM, od čega je IFAD učestvovao od 40 do 60%, opštine su učestvovale sa 10 do 30%, a preostali dio finansiraće korisnici uz podršku mljekare „Pađeni“ tako što će svoj dio otplatiti kroz isporuku mlijeka.

– Mljekara „Pađeni“ izrazila je potrebu za proširenjem kooperantske mreže i otkupom većih količina mlijeka. Taj cilj biće realizovan kroz ovaj projekat. Proizvođači mlijeka popraviće strukturu stada i povećati količine mlijeka – izjavila je Željka Pejović, menadžer klastera SRP, koji je bio zadužen za realizaciju projekta na području Sarajevsko-romanijske regije.

Rogatičkim proizvođačima mlijeka danas je isporučeno 8 austrijskih simentalki, a naredne sedmice biće isporučeno 11 čeških simentalki. Opština Rogatica učestvovala je u projektu sa 20%.

– Uz neizostavnu i bitnu ulogu Ministarstva, moram pomenuti i mljekaru “Pađeni”, bez koje takođe ne bi bilo moguće realizovati ovaj projekat. Njihovo prisustvo u našem kraju je veoma značajno, posebno imajući u vidu njihov odnos prema proizvođačima. Sve ovo je u cilju da se poboljša brojnost grla i pasminski sastav, da se poveća proizvodnja i da se što je moguće više domaćinstava angažuje za proizvodnju mlijeka na ovim prostorima – izjavio je načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić.

Proizvođači su izuzetno zadovoljni isporučenim grlima. Jedan od njih je i Zoran Džida iz Plješevice.

– Uspješno sarađujem sa mljekarom „Pađeni“, imam 5 muznih grla, a ovo je šesto. Planiram proširenje proizvodnje, ako to dozvole uslovi, s obzirom na to da smo imali sušu, ali svakako ću raditi na tome – izjavio je Džida.

Steone austrijske simentalke su osim u Rogatici danas isporučene proizvođačima iz Pala, Sokoca i Han Pijeska.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Milinko Mine Đerić - najveći proizvođač mlijeka na Sokocu Milinko Mine Đerić - najveći proizvođač mlijeka na Sokocu
Optužnica protiv Rogatičanina - pijan supruzi prijetio ubistvom Optužnica protiv Rogatičanina - pijan supruzi prijetio ubistvom
U Rogatici rasvijetljena krađa U Rogatici rasvijetljena krađa
Najčitanije
 • Djeca bračnog para koji je skočio sa zgrade pronađena mrtva u stanu
  9h 35m
  0
 • Nemanja Curović pobjednik Sabora guslara "Romanijo, goro od junaka"
  19h 4m
  0
 • Uhapšeno 10 lica zbog trgovine drogom
  9h 16m
  0
 • Pomozimo Igoru da otputuje na operaciju
  17h 28m
  0
 • Požar u Butmiru stavljen pod kontrolu, vatrogasci uputili apel građanima
  8h 13m
  0