Rogatica: Podrška proizvođačima mlijeka u proširenju stočnog fonda

23.09.2022. 20:30
0
IZVOR: rogatica.ba

Mljekara “Pađeni” iz Bileće jedan je od najvećih proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosni i Hercegovini. Dnevni kapacitet ove mljekare je 100.000 litara, a mlijeko se otkupljuje od kooperanata sa područja Hercegovine, Romanije i Podrinja. Među njima značajan udio imaju i mljekari iz Rogatice.

S ciljem proširenja kooperantske mreže, odnosno povećanja količine mlijeka za otkup, mljekara “Pađeni” je pružila podršku u povećanju broja muznih grla na području Hercegovine i Sarajevsko-romanijske regije. Kroz „READP“ projekat Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede IFAD, koji implementira Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske, izvršena je nabavka 200 visokokvalitetnih steonih junica.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 1.285.000 KM, od čega je IFAD učestvovao od 40 do 60%, opštine su učestvovale sa 10 do 30%, a preostali dio finansiraće korisnici uz podršku mljekare „Pađeni“ tako što će svoj dio otplatiti kroz isporuku mlijeka.

– Mljekara „Pađeni“ izrazila je potrebu za proširenjem kooperantske mreže i otkupom većih količina mlijeka. Taj cilj biće realizovan kroz ovaj projekat. Proizvođači mlijeka popraviće strukturu stada i povećati količine mlijeka – izjavila je Željka Pejović, menadžer klastera SRP, koji je bio zadužen za realizaciju projekta na području Sarajevsko-romanijske regije.

Rogatičkim proizvođačima mlijeka danas je isporučeno 8 austrijskih simentalki, a naredne sedmice biće isporučeno 11 čeških simentalki. Opština Rogatica učestvovala je u projektu sa 20%.

– Uz neizostavnu i bitnu ulogu Ministarstva, moram pomenuti i mljekaru “Pađeni”, bez koje takođe ne bi bilo moguće realizovati ovaj projekat. Njihovo prisustvo u našem kraju je veoma značajno, posebno imajući u vidu njihov odnos prema proizvođačima. Sve ovo je u cilju da se poboljša brojnost grla i pasminski sastav, da se poveća proizvodnja i da se što je moguće više domaćinstava angažuje za proizvodnju mlijeka na ovim prostorima – izjavio je načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić.

Proizvođači su izuzetno zadovoljni isporučenim grlima. Jedan od njih je i Zoran Džida iz Plješevice.

– Uspješno sarađujem sa mljekarom „Pađeni“, imam 5 muznih grla, a ovo je šesto. Planiram proširenje proizvodnje, ako to dozvole uslovi, s obzirom na to da smo imali sušu, ali svakako ću raditi na tome – izjavio je Džida.

Steone austrijske simentalke su osim u Rogatici danas isporučene proizvođačima iz Pala, Sokoca i Han Pijeska.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
U prevrtanju automobila u Rogatici povrijeđen suvozač U prevrtanju automobila u Rogatici povrijeđen suvozač
Vatrogasac iz Rogatice našao novčanik, nije se dvoumio šta da uradi Vatrogasac iz Rogatice našao novčanik, nije se dvoumio šta da uradi
Džida - porodica uzornih poljoprivrednika iz Rogatice Džida - porodica uzornih poljoprivrednika iz Rogatice
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    7h 20m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    17h 19m
    0
  • Zemljotres u BiH
    8h 55m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    16h 16m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    10h 59m
    9