Ровер НАСА слијеће на кратер Језеро на Марсу

29.07.2020. 09:28
0

Становници мале општине Језеро, недалеко од Мркоњић Града, сутра ће бити у фокусу пажње свјетске јавности, јер Америчка свемирска агенција лансира ровер "Персиверенс", који треба да слети на Марс и то у кратер Језеро, који је име добио по овој малој општини у РС и БиХ.

Снежана Ружичић, начелница Језера, каже да се већ неколико мјесеци припремају за дан лансирања те истиче да је била планирана велика манифестација, али да је морала бити отказана због короне.

Умјесто тога, истиче да ће бити организовано онлине праћење лансирања путем апликација и друштвених мрежа. Истиче да припреме трају још откад јој је Ерик Нелсон, амбасадор САД у БиХ, у Језеру уручио званичан допис НАСА да је управо кратер Језеро на Марсу одабран као локација на којој ће ровер "Персиверенс" након спуштања на Марс тражити доказе да на Марсу постоје микроорганизми, што би потврдило да је та планета некад била настањена живим бићима и погодна за људски живот.

Она истиче за "Независне" да ће праћење лансирања, лета сонде, спуштање у кратер Језеро и научне активности које ће услиједити трајати неколико наредних година. Нагласила је да су подршку добили од Срђана Рајчевића, министра за високо образовање и научнотехнолошки развој РС, а да су упутили дописе универзитетима у Бањалуци, Мостару и Сарајеву да им се придруже у промоцији науке међу дјецом и омладином. Такође, како је истакла, планирају да америчкој амбасади и НАСА предложе пројекте који би се могли радити у Језеру, а који би се односили на отварање малог НАСА центра, у којем би се могле пратити активности те агенције, као и пројекти очувања природе и промоције туристичких садржаја у општини. Нагласила је и да су дјеца у Језеру припремила видео-прилог о томе како они виде ову НАСА мисију.

Јуче смо контактирали и са НАСА, али због временске разлике још нисмо добили одговоре на наша питања. На сајту НАСА истичу да је ово најважнија њихова мисија, а општина Језеро је наведена на њиховом сајту, гдје су објаснили по чему је кратер на Марсу добио име.

"Двадесет трећег септембра 2019. Ерик Нелсон, амерички амбасадор у БиХ, предао је писмо Снежани Ружичић, начелници балканске општине Језеро. Писмо је послао Џејмс Вацин, директор НАСА за истраживање Марса, у којем је истакао да је почаствован везом која је успостављена између малог балканског градића Језеро и кратера Језеро, као мјеста слијетања предстојеће НАСА мисије", пише у тексту под називом "Мисија на Марсу повезала НАСА и градић у Босни", уз који је приложена фотографија начелнице Ружичић и амбасадора Нелсона са дјецом из Језера. Вацин је истакао да је поносан на то што ће становници Језера бити НАСА почасни чланови тима 2020, који ће водити мисију и управљати ровером "Устрајност" на Марсу. Даље је наведено да је веза НАСА и Језера почела 2007. године, када је 45-километарски кратер на Марсу посредством Међународне уније астронома добио назив Језеро, те да је у новембру 2018. НАСА одабрала кратер Језеро као циљ мисије.

Кен Ферли, главни инжењер мисије, изјавио је да је заиста срећан што ће кратер Језеро бити почетак будућег насељавања Марса и због чињенице да је добио име по једној малој општини. У НАСА такође истичу да су поносни што су свечаности предаје писма начелници Језера присуствовала дјеца из два сусједна града - Мркоњића и Јајца.

Иначе, ровером "Персиверенс" ће се управљати даљински са земље, а "Независне" су, захваљујући Амбасади САД у БиХ, имале част да ураде интервју с Нагин Кокс, инжењерком НАСА која је управљала "млађом сестром" ровера "Персиверенс", ровером "Кјуриосити", који је био припрема за ову велику мисију, а који се и даље налази на Црвеној планети.

Коментари 0
Повезане вијести
Представљамо пројекат језера у Источном Новом Сарајеву
Вријеме стало за продавце CD-ова на међуентитетској граници
Могу ли се грађани изборити за спас и уређење језера у Источном Сарајеву?
Најчитаније
 • Двије особе убијене, 18 повријеђених
  9h 24m
  0
 • Ђајић: “Ако не гласате за СНСД, нема лијечења у УКЦ-у?!”
  29.09.2020
  1
 • Почели радови на санацији зграде Дома здравља Пале
  28.09.2020
  4
 • Мораторијум на запошљавање у јавном сектору
  29.09.2020
  0
 • Рецепти чувеног романијског травара користе се и данас
  29.09.2020
  0