Рудо: Корона додатно компликује живот на граници Србије и БиХ

26.04.2020. 20:59
0
ИЗВОР: Radio Slobodna Evropa

Одлука Владе Србије из друге половине априла ове године, којом се омогућава несметан прелазак границе за људе који живе у пограничним подручјима, а који раде или имају земљу са друге стране границе, још увијек није почела да се примјењује на граничном прелазу Увац, јер је потребно да се изврши усаглашавање са надлежнима у БиХ.

- Примјеном ове одлуке умногоме би се олакшао живот мјештана, који живе на око двије трећине општине Прибој, а да би дошли до центра града морају прећи четири гранична пункта, два у Србији, два у БиХ, што је посебна специфичност овог пограничног дијела. У ситуацији ванредног стања, посебно трпи привреда, јер мјештани који раде у Прибоју не могу доћи на посао - рекао је за Радио Слободна Европа (РСЕ) предсједник општине Прибој Лазар Рвовић.

Као примјер је навео раднике локалних компанија Полиестер, ФАП и Flex academy који не могу да дођу на посао.

- Има доста ствари које морају да се дефинишу, да се усагласе, али не могу тачно да кажем када ће моћи да се примјењује. Потребно је да се ова одлука Владе Србије усагласи са другом државом - нагласио је Рвовић.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је 22. априла да је Влада донијела одлуку да се омогући несметан прелазак границе за људе који живе у пограничним подручјима, а раде или имају своју земљу преко границе.

Током сусрета 23. априла на граничном прелазу Хоргош са шефом дипломатије Мађарске, Питером Сијартом, Дачић је рекао да је та одлука донијета за све земље у региону.

До њиве, па у изолацију 28 дана

И Србија и БиХ су, након избијања пандемије, одлучиле да затворе своје границе како би се спријечило уношење корона вируса у те земље. Уколико се, ипак, граница у специфичним случајевима пређе, по тренутно важећим правилима, грађанин би у Србији морао да проведе 28 дана у самоизолацији.

Уз испреплетаност границе Србије и БиХ, пандемија корона вируса посебно је отежала живот грађанима Мјесне заједнице Саставци у Прибоју, око 330 километара удаљеног од Београда.

Многима од њих кућа је на територији Србије, имање на територији БиХ и обрнуто. Поштар Свето Вилотић каже да би примјена одлуке Владе Србије многима дупло олакшала живот.

- Много лакше ћемо моћи доћи на посао, доћи до својих њива, до својих штала - објашњава Вилотић, додајући да му је кућа 15 метара од границе са БиХ.

На посао кроз Србију, БиХ, Србију па поново БиХ

- Кад кренем на посао идем кроз Србију, па улазим у БиХ 400 метара, па поново у Србију километар и по, па поново у БиХ где се налази и Пошта. А кад кренем да дијелим пошту, крећем из БиХ, па тако редом прелазим границу. Гробље је пола у Србији, пола у БиХ. Граница је таква да се ми из Србије сахрањујемо на територији БиХ, а моје комшије из БиХ на територији Србије - прича Свето Вилотић.

Драгиши Вилотићу кућа је на босанској, а имање на српској страни. Порез плаћа у двије државе. До имања и на посао у фирму Полистер у Прибоју ових дана долази споредним путевима.

- Е, сад је додатно незгодно. На посао идем преко брда, преко Касидола, успон је велики, пут је узак и непрегледно је, тако да је већи ризик но даљина - каже Драгиша Вилотић.

Гранични пунктови муке задају не само грађанима Мјесне заједнице Саставци, у којој се “растављају” двије државе, већ и становницима околних мјесних заједница Сјеверин, Стрмац, Крајчиновићи, Забраница и Бучје.

У сличној ситуацији су и грађани енклаве Међуречје, која је дио територије БиХ, а са свих страна је омеђена Србијом. Саговорници Радија Слободна Европа, Драгиша и Стево Вилотић, нагласили су да су гранична правила тренутно строга.

Међутим, како кажу, да генерално нема разумијевања и са једне и са друге стране границе, живот овог пограничног дијела био би немогућ.

Коментари 0
Повезане вијести
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Истраживачи: Бука на радном мјесту повећава стрес и крвни притисак Истраживачи: Бука на радном мјесту повећава стрес и крвни притисак
Шта показују подаци Евростата о броју радних сати широм континента Шта показују подаци Евростата о броју радних сати широм континента
Најчитаније
  • Требевић постаје центар медицинског туризма
    18h 29m
    0
  • Промоција романа „Пиши, добри мој Нектарије“ Маријане Петронић 26. септембра у Источном Сарајеву
    4h 16m
    0
  • Отпочети радови на обнови и уређењу Светосавског дома Храма Светог великомученика Прокопија у Високом
    19h 57m
    1
  • Шта доноси нацрт измјена Закона о комуналној полицији Српске?
    2h 53m
    0
  • Ристић вицешампионка Балкана, Готовац и Бојанић бронзани
    16h 37m
    0