Руси крше права радника у Рафинерији уља Модрича и масовно их отпуштају

17.12.2021. 19:01
0
ИЗВОР: capital.ba

Рафинерија уља Модрича константно укида радна мјеста, крши права радника и отпушта их. Број запослених руски власници су са више од 500 свели на 218, а радницима најавили и нова отпуштања.

О свему овоме упозната је и Влада Републике Српске која то нијемо посматра, тврде у радници и синдикалци.

Када је приватизована, Рафинерија у Модричи је имала више од 500 радника. Данас је тај број преполовљен.

У посљедња три мјесеца отказ је добило 12 радника, од којих је седам још у отказном року.

Новак Василић, један од отпуштених радника који је у Рафинерији радио 27 година, а којем отказни рок истиче два дана прије краја ове године, за Capital каже да је Рафинерија пред колапсом и да су готово сва производна постројења угашена.

- У задња три мјесеца су отпустили 12 људи. Константно отпуштају раднике, па је тако од 570 људи сада остало њих нешто више од 200. Већ су наговијестили да ће отпуштати и у наредном периоду. Мени лично је представница из Русије рекла да ће смањити број радника на 120, да би касније шефовима рекла да ће то, ипак, бити на 170, вјероватно како би мало умирила људе. У сваком случају, очигледно је да ће се отпуштање наставити - каже Василић којем је остало још седам и по година до пензије.

Истиче и да скоро сва постројења не раде и да је упитно шта ће на крају бити са Рафинеријом.

- Само један пакерај нешто мало ради и дио гдје се ради са базним уљима и адитивима које купују. Све су то они уништили и покрали - каже овај радник.

Тепавчевић: Ово што у Модричи имамо је, најблаже речено, самовоља послодавца

Да је стање у Рафинерији уља у Модричи алармантно за Capital потврђује и предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Жељко Тепавчевић који је о свему упознао и Владу Српске.

Каже да се број радника у Рафинерији у континуитету смањује и да је он преполовљен у односу на период прије приватизације након које су и почела да се крше права радника.

Већ годинама, Синдикат не успијева да са овим послодавцем постигне договор у вези са потписивањем колективног уговора.

- Они имају на снази свој правилник који буквално свакодневно мијењају. Тамо имамо апсурдну ситуацију да радник данас ради на једном радном мјесту, а већ сутрадан кад дође на посао његовог радног мјеста нема у систематизацији. Покушавамо преко послодаваца из области енергетике да направимо општи колективни уговор и надамо се да ћемо на тај начин успјети да заштитимо раднике макар од тог незаконитог отпуштања. Ово што сада имамо у Модричи је, најблаже речено, самовоља послодавца који без икаквог учешћа Синдиката у разговорима свакодневно укида поједина радна мјеста - каже Тепавчевић.

Влада упозната са проблемима 

Истиче да су у више наврата разговарали са руским власницима Рафинерије, али да ни на једном од тих састанака они нису жељели да потпишу колективни уговор.

По свему судећи радници на помоћ не могу да рачунају ни од Владе Републике Српске која је остала нијема на дешавања у модричкој Рафинерији.

Конфедерација синдиката Републике Српске је о свему што се дешава у Модричи у више дописа упознала и Владу Републике Српске, а о томе су разговарали и на састанку са премијером Радованом Вишковићем који је одржан крајем новембра, али рјешење нису пронашли.

- Они не могу ништа да обећају, очигледно да немају утицаја на ту компанију. Мислим да је перспектива и Рафинерију у Борду и у Модричи потпуно неизвјесна и да ће и то мало радника што је остало не може очекивати свјетлију будућност - закључио је Тепавчевић.

Слика


„Нестро“ повећао удио у Рафинерији

На Бањалучкој берзи ове седмице је трговано акцијама Рафинерије у Модричи у вриједности од 1,5 милиона КМ. „Нестро Петрол“ је повећао своје учешће у власништву са 13,05 на 16,27 одсто, док је из власништва изашла Банк Саинт-Петерсбург која је имала 3,2 одсто акција.

Већински удио и даље има Њефтегазинкор са 75,67 одсто власништва.

Предсједник Синдикалне организације Рафинерије уља Модрича Златко Танасић каже да је све кренуло са хаваријом у Рафинерији нафте Брод прије неколико година од које су узимали сировину.

- Нова Рафинерија у Модричи и сви радници који су били ту запослени неће више радити, јер се не исплати куповати сировину на тржишту - рекао је он.

Да се из године у годину број радника смањује видљиво је и из финансијских извјештаја овог предузећа. Тако су на крају 2018. године имали 371 радника, а на крају септембра ове године 238 радника.

Тај број сада је додатно смањењен и према подацима Синдикалне организације има их 218.

Да ли су и због чега смањили број радника те каква је ситуација Capital je питао и у Рафинерији у Модричи и у Отпима групи, али одговоре нису добили.

 

 

Пише: Марина Ч. Љубојевић (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
Власт Српске уништила нафтне терминале, па сада папрено плаћа гориво Власт Српске уништила нафтне терминале, па сада папрено плаћа гориво
Узалуд жалбе, тендере добијају фирме за које су и намјештени Узалуд жалбе, тендере добијају фирме за које су и намјештени
"Хифа" наставља обарати намјештене тендере институција Српске за "Нестро петрол" "Хифа" наставља обарати намјештене тендере институција Српске за "Нестро петрол"
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    4h 44m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    17h 21m
    2
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    21h 9m
    0
  • Крађа у Палама
    3h 2m
    0
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    20h 53m
    0