Узалуд жалбе, тендере добијају фирме за које су и намјештени

20.10.2021. 19:47
0
ИЗВОР: capital.ba

Иако у многим поступцима јавних набавки Канцеларија за разматрање жалби Бих утврди да се у тендеру погодовало одређеном понуђачу, неријетко се дешава да након чак и серија жалби и поништавања набавки, уговор добије баш фирма за коју је утврђено да јој је раније намјештан одређени посао.

Према ријечима стручњака, оваква ситуација резултат је лоших одредби актуелног Закона о јавним набавкама Босне и Херцеговине, што у коначници демотивише друге заинтересоване понуђаче јер жалбе изискују вријеме и новац. 

"Нестро" набавља гориво и послије многобројних жалби

Један од таквих примјера је свакако набавка горива за службене аутомобиле коју су провеле бројне институције у Републици Српској. 

Како је Capital раније за возни парк, а у тендерима су тражили да понуђач има бензинске станице на локацијама на којима пумпе има руски “Нестро петрол”, а на некима од њих попут Чајнича су и једини посао, Министарсво пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, као и Народна скупштина Републике Српске покренуле су поступке набавке горива.

На овакву тендерску документацију су се жалили други заинтересовани понуђачи, након чега је Канцеларија за разматрање жалби (КРЖ) Бих донијела рјешење којим је поништила ове набавке и истакла да се приликом поступка погодовало “Нестро петролу”.

Упркос жалбама и рјешењу КРЖ-а и Министарство и Скупштина су на крају ипак уговор додијелили “Нестро петролу”.

На сличан начин су набавку тој руској компанији покушали намјестити и Служба предсједника Републике Српске и Инспекторат Републике Српске, али њихови поступци још увијек нису завршени, те се не зна коме је уговор додијељен. 

Радукић Ћубићу намјестио набавку намјештаја

Портал је вриједну скоро 400.000 КМ.  такође објавио Capital серију текстова у којима смо покушали указати на спорну набавку намјештаја Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске.

У тендерској документацији за ову набавку је тражено да понуђач има производни погон од минимално 700 и магацин од најмање 500 квадратних метара. 

Поред ових услова у поменутом тендер је постојало још много детаља што су стручњаци оцијенили као погодовање одређеном понуђачу. 

Код првог отварања понуда утврђено је да су се, поред “Пештана” из Лакташа на тендер пријавиле двије фирме у власништву Љубомира Ћубића и то „Нова ДИ Врбас“ Бањалука и „Нова Дипо“ Горњи Подградци.

Након првог отварања понуда, Служба је поништила набавку тврдећи да им ниједна понуда не одговора. 

Покренули су нову набавку, избацили спорне ставке, али су у коначници уговор ипак додијелили Ћубићевој фирми “Нова Дипо” из Горњих Подградаца иако је њихова понуда била најскупља. 

Истакнуто је да је то предузеће једино које је испуњавало услове. 

Ожеговић: Проблем у Закону о јавним набавкама

Сарадник за правне послове у организацији “Transparency international" Дамјан Ожеговић рекао је у изјави за Capital да КРЖ одлучује само у оним границама у којима је заинтересовани понуђач поставио своје захтјеве и указао на одређене неправилности. 

- Уговорни органи ово процесно правило вјешто користе да уколико желе да погодују једном понуђачу неправилним одредбама у тендерској документацији, они након одлуке КРЖ-а којом се та неправилна одредба поништава исту исправе – али већ унапријед знају коју сљедећу одредбу ће у новом поступку начинити дискриминишућом и ограничавајућом по конкуренцију погодујући истом оном понуђачу ком су то имали намјеру и први пут - казао је Ожеговић. 

Како наводи, према одредбама Закона о јавним набавкама, КРЖ није дужан контролисати чињенично и правно стање које је било предмет претходне жалбе у истом поступку јавне набавке. 

- Ово у коначници дјелује демотивишуће на друге заинтересоване понуђаче јер жалбени поступци изискују новчана средства и вријеме - упозорава Ожеговић.

Како наглашава, овђе се види једна од мањкавости правне заштите гђе је право подношења жалби дато само заинтересованим понуђачима који имају интерес да поднесу понуду, односно онима који преузму тендерску документацију. 

- Ови понуђачи се воде чисто сопственим финансијским интересом, док би проширење легитимације за право подношења жалби на напримјер организације цивилног друштва, правобранилаштва, Агенцију за јавне набавке и остале субјекте који би штитили јавни интерес и јавна средства којима располажу уговорни органи умногоме поправило стање јер би ови субјекти истрајавали много дуже у свим поступцима у којима уоче неправилности до коначног позитивног разрјешења - закључио је Ожеговић.

 

Бојана Нинковић (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
Закон о јавним набавкама постоји само на папиру Закон о јавним набавкама постоји само на папиру
За преваре на тендерима до десет година затвора За преваре на тендерима до десет година затвора
Власт Српске уништила нафтне терминале, па сада папрено плаћа гориво Власт Српске уништила нафтне терминале, па сада папрено плаћа гориво
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    5h 5m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    23h 10m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    19h 19m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    22h 58m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    17h 26m
    0