Руси желе снимити филм на Клобуку код Требиња

22.11.2021. 19:22
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У граничном појасу Требиња с Црном Гором, у мјесту Клобук, по чијим предјелима је славни српски режисер Емир Кустурица снимао свјетски познати филм "На млијечном путу" с Моником Белучи у главној улози, поново ће се снимати филмски кадрови, али овога пута ће главни актери бити Руси.

Наталија Шатиљина, предсједница Руско-српске фондације за културу и насљеђе, која је протеклог викенда посјетила Клобук, истакла је да је о овом средњевјековном граду - тврђави читала роман, те да су у фондацији коју води дошли на идеју да би се могао снимити филм о Клобуку, напомињући да је у таквој сарадњи и шанса за унапређење односа братских народа.

- Фондација коју ја водим има жељу да овдје сними филм и захвална сам граду Требињу и умјетнику који је за ово мјесто направио спомен-плочу - казала је Шатаљина, која је на Клобуку присуствовала постављању спомен-плоче у знак сјећања на руске војнике страдале овдје 1807. године у наполеонским ратовима.

Какав филм би био у питању још је рано говорити, као и о његовој реализацији и теми која би се највјероватније и односила на вријеме наполеонских ратова и одбрану Клобука.

У знак сјећања на руске војнике страдале под Клобуком у јулу 1807. борећи се раме уз раме са Херцеговцима и Црногорцима, протеклог је викенда постављена спомен плоча у присуству требињских и билећких локалних власти, као и делегације Руске федерације, у којој је био и градоначелник Ростова Великог Андреј Лос.

Он је, заједно са предсједником општине Билећа Веселином Вујовићем потписао Споразум о братимљењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    9h 32m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    9h 14m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    10h 8m
    3
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    23h 49m
    0
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    7h 3m
    0