Саборна црква у Мостару прославила своју славу Тројчиндан

12.06.2022. 21:27
0
ИЗВОР: srna.rs

Саборна црква Свете Тројице у Мостару прославила је данас своју славу - Тројчиндан, а Свету архијерејску литургију служио је Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Епископ Димитрије поручио је вјерницима да треба да воле људе око себе и пазе једни на друге.

- Бог нашем животу није нешто придодато, нити наметнуто. Бог, његова благодат, љубав и милост су саставни дио људског бића. Зато смо се и молили заједно сви да Бог благодаћу својом испуни читав свијет - рекао је владика Димитрије.

Он је пожелио да људи увијек Христа ставе у све своје односе и да не улазе ријечју нигдје, ако она није опосредована Христом.

- Молимо се да Бог упосредује наш однос према самоме себи и да видимо гдје гријешимо, те да се исправљамо и будемо истински људи Божији. Благодат Светога Духа је оно за што смо створени - рекао је владика Димитрије.

Парох мостарски Радивоје Круљ, који је од почетка обнове уз Саборни храм у Мостару, подсјетио је да су 2008. године Душан и Томислав Бајевић били кумови славе цркве и да су и данас ту, што је важно јер показује да се Срби једни на друге могу ослонити.

- Ово што ми имамо нема нико - поручио је Круљ.

Душан Бајевић захвалио је свима који су данас увеличали славу храма, посебно епископу Димитрију који окупља народ око себе и цркве.

Томислав Бајевић рекао је да је невјероватан осјећај бити на Тројчиндан у Мостару и бити кум славе храма.

- Емоције су много јаче него што бих могао ријечима да кажем колико ми је драго што се у храму може литургија служити унутра. Све то сада добија нову димензију, која ће сигурно оплеменити овај град и наше људе који су овдје - рекао је Бајевић и уз сузе додао да су и он и Душан крштени у Саборној цркви и да их посебне емоције вежу за овај храм.

Уз велики број вјерника на слави Саборне цркве били су и конзул Србије у Мостару Марија Бакоч, генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић, начелник општине Источни Мостар Божо Јеран, замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић, одборници Владимир Чабрило и Наташа Јекић, те бројни други.

Након литургије дружење је настављено испред старе цркве у Бјелушинама, гдје ће бити одржан и турнир у стоном тенису.

Коментари 0
Повезане вијести
Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Ухапшено пет особа због напада у Стоцу Ухапшено пет особа због напада у Стоцу
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 11m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    17h 8m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    15h 30m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    1h 22m
    1
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    17h 44m
    3