Сахрањен митрополит Амфилохије

01.11.2020. 14:35
0
ИЗВОР: nezavisne

Архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски Амфилохије сахрањен је данас у подгоричком храму Христовог васкрсења.

Његова светост патријарх српски Иринеј држао је опијело, након чега је истакао да је блаженопочивши митрополит Амфилохије био у врху српског богословља овог времена и да ће његово име бити уписано златним словима у српској историји.

Српски патријарх је у обраћању поред земних остатака митрополита Амилохија нагласио да је блаженопочивши митрополит доласком на дужност дочекао народ отуђен од вјере и празне манастире без монаштва.

Он је нагласио да митрополит Амфилохије својим упокојењем оставља празнину, посебно за рјешење проблема Српске православне цркве у Црној Гори.

Патријарх Иринеј подсјетио да је љубав према Косову и Метохији и намјера да се обнови капела на Ловћену оно што је митрополит Амфилохије носио у срцу и као аманет оставио за собом.

Након одржаних говора над одром митрополита Амфилохија кренуо је молитвени ход око храма у којем је сахрањен.

Сахрани су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић, који су се поклонили пред одром покојног митрополита.

Присутни су били и предсједник парламента Црне Горе Алекса Бечић, лидери ДФ-а Андрија Мандић и Милан Кнежевић, бројни посланици парламентарне већине и личности из јавног и друштвеног живота Србије и Црне Горе, али не и предсједник Мило Ðукановић.

Такође, присуствовали су и представници свих конфесија у Црној Гори.

Од раних јутарњих сати пред саборни храм у Подгорици пристизали су људи из свих крајева Црне Горе да одају посљедњу почаст блаженопочившем митрополиту Амфилохију.

Ковчег са посмртним остацима архиепископа цетињског и митрополита црногорско-приморског Амфилохија допремљен је јуче у Подгорицу и изложен у храму Христовог васкрсења гдје је велики број грађана прошао како би одали пошту.

Амфилохије ће према сопственој жељи бити сахрањен у крипти Саборног храма у Подгорици, а гроб у којем ће почивати припремљен је за његовог живота.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас сахрана Петка Чанчара Данас сахрана Петка Чанчара
Сахрањен новинар Горан Маунага Сахрањен новинар Горан Маунага
Сахрана новинара Горана Маунаге сутра на гробљу Доњи Миљевићи Сахрана новинара Горана Маунаге сутра на гробљу Доњи Миљевићи
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    15h 52m
    0
  • Крађа у Палама
    14h 10m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    10h 37m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    13h 25m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    6h 46m
    0