Sahranjen mitropolit Amfilohije

01.11.2020. 14:35
0
IZVOR: nezavisne

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je danas u podgoričkom hramu Hristovog vaskrsenja.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej držao je opijelo, nakon čega je istakao da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije bio u vrhu srpskog bogoslovlja ovog vremena i da će njegovo ime biti upisano zlatnim slovima u srpskoj istoriji.

Srpski patrijarh je u obraćanju pored zemnih ostataka mitropolita Amilohija naglasio da je blaženopočivši mitropolit dolaskom na dužnost dočekao narod otuđen od vjere i prazne manastire bez monaštva.

On je naglasio da mitropolit Amfilohije svojim upokojenjem ostavlja prazninu, posebno za rješenje problema Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Patrijarh Irinej podsjetio da je ljubav prema Kosovu i Metohiji i namjera da se obnovi kapela na Lovćenu ono što je mitropolit Amfilohije nosio u srcu i kao amanet ostavio za sobom.

Nakon održanih govora nad odrom mitropolita Amfilohija krenuo je molitveni hod oko hrama u kojem je sahranjen.

Sahrani su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji su se poklonili pred odrom pokojnog mitropolita.

Prisutni su bili i predsjednik parlamenta Crne Gore Aleksa Bečić, lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, brojni poslanici parlamentarne većine i ličnosti iz javnog i društvenog života Srbije i Crne Gore, ali ne i predsjednik Milo Ðukanović.

Takođe, prisustvovali su i predstavnici svih konfesija u Crnoj Gori.

Od ranih jutarnjih sati pred saborni hram u Podgorici pristizali su ljudi iz svih krajeva Crne Gore da odaju posljednju počast blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija dopremljen je juče u Podgoricu i izložen u hramu Hristovog vaskrsenja gdje je veliki broj građana prošao kako bi odali poštu.

Amfilohije će prema sopstvenoj želji biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a grob u kojem će počivati pripremljen je za njegovog života.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zašto se ubio Goran Karanović, mladić koji je volio i štitio životinje? Zašto se ubio Goran Karanović, mladić koji je volio i štitio životinje?
Sahranjena kraljica Elizabeta Druga Sahranjena kraljica Elizabeta Druga
Gorbačov sahranjen na moskovskom groblju Gorbačov sahranjen na moskovskom groblju
Najčitanije
 • Saobraćajna nezgoda u Istočnom Novom Sarajevu
  5h 12m
  3
 • Mladić ubio komšiju ašovom
  13h 41m
  0
 • Put od Lapišnice do Han Dervente osvijetljen
  15h 21m
  14
 • Četvoro poginulih u saobraćajnoj nesreći kod Mostara
  16h 19m
  0
 • Danas javna tribina SDS-a u Kasindolu
  16h 5m
  0