Сарајево најскупљи град у БиХ

15.10.2023. 11:19
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Према подацима које је прикупио портал Нумбео, специјализиран за анализу животних трошкова широм свијета Сарајево заузима позицију најскупљег града у Босни и Херцеговини.

Прате га Бања Лука, Мостар и Тузла. У поређењу с мањим градовима, цијене у наведеним градовима могу се сматрати натпросјечно високим. Нарочито данас у периоду постпандемијске кризе.

Према подацима с ове странице, за бх. четверочлану обитељ мјесечни трошкови без најма процјењују се на 3.507 КМ. Док се мјесечни трошкови за појединца процјењују на 1.041 КМ.

Трошкови живота у БиХ у просјеку су 52,3 посто нижи од трошкова у Сједињеним Америчким Државама (САД). А цијене најма су изузетно ниске у успореди са САД. Будући да је просјечна цијена нижа за чак 88,2 посто у успореди с америчким градовима. Међутим, за наш стандард – изузетно су високе, пише Блумберг Адриа.

Слиједи просјек трошкова у већим градовима БиХ.

Када се размотре мјесечни трошкови за четворочлану обитељ у главном граду БиХ, без укључивања најма, износе 3.780,2 КМ. Док су за појединца око 1.126 КМ. Сарајево је чак 62,2 посто јефтиније од Њујорка. А то га чини изузетно привлачним за туристе и оне који желе искусити живот и европски шарм по повољним цијенама. Цијене за најам стамбених простора су чак 93,1 посто ниже у односу на ову свјетски метрополу.

Цијене у јефтинијим ресторанима обично се крећу око 10 КМ по оброку. Док за вечеру за двије особе треба издвојити око 50 КМ. Кад упоредимо период прије пандемије коронавируса, цијене хране у трговинама су поприлично скочиле.

Цијена стана од 50 квадратних метара у просјеку у главном граду БиХ износи 200.000 КМ (100.000 евра), а цијене пословних простора у Сарајеву не прате раст цијена станова.

Мостар

Мјесечни трошкови живота у Мостару за обитељ износе око 3.746 КМ, без најма, док за појединца износе око 1.101 КМ. У поређењу са Сарајевом, Мостар је јефтинији за 0,9 посто, а најам је нижи за 17,5 посто.

За приватни вртић треба издвојити око 339,14 КМ. Мјесечна карта за јавни превоз у просјеку кошта 57,50 КМ. Стартна цијена за такси вожњу износи 3 КМ.

Када је ријеч о некретнинама, према подацима са странице, за квадрат у центру познатом по старој градској језгри и Старом мосту потребно је издвојити око 2.534,57 КМ. Док изван центра квадрат можете платити око 1.916,67 КМ.

Бања Лука

У Бањој Луци, мјесечни трошкови за четворочлану обитељ, такођер без најма, износе око 3.729 КМ, док су за појединца ови трошкови око 1.104,КМ. Бања Лука нуди сличан стандард живота као Сарајево, али ипак по нешто нижим цијенама. Цијене најма су ниже за 0,5 посто у успореди са Сарајевом.

Цијена оброка у јефтинијим ресторанима износи око 13,50 КМ, док оброк за двије особе кошта око 60 КМ. Цијена за карту у једном смјеру локалног јавног превоза износи око 2,30 КМ, док је цијена мјесечне карте 57 КМ. Стартна цијена за такси вожњу износи 2 КМ.

Када је ријеч о некретнинама, према подацима Републичког завода за статистику из коловоза, продаја нових станова у Републици Српској не јењава. Када је ријеч о цијенама квадрата нових станова, просјечна цијена у другом кварталу 2023. износила је 2.603 КМ. У успореди са истим периодом 2022. године, просјечна цијена је већа за 5,1 посто, а у односу на крај 2022. за 6,5 одсто.

Коментари 0
Повезане вијести
Расте број пријављених случајева насиља на интернету Расте број пријављених случајева насиља на интернету
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    6h 20m
    6
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    19h 30m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    20h 2m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    18h 21m
    0
  • Младић избоден ножем у парку!
    22h 24m
    0