Саша Кнежевић: Есенесдеовац у најбољим годинама

18.11.2022. 17:00
2
ИЗВОР: budjenje.info

Редовни професор Катедре за србистику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Саша Кнежевић за портал „Буђење” пише о актуелној друштвеној и политичкој ситуацији у Републици Српској и БиХ.

Текст у наставку.

Момо је просјечан грађанин ове Земље. (У овом тексту термин Земља ћемо користити за Републику Српску илити РС, како је зову Они.) Просјечан грађанин ове Земље је члан СНСД-а. Момо је приступио 2014. кад је сконтао да, ако хоћеш да имаш дјецу и перспективу, не смијеш слушати народњаке и мораш редовно плаћати чланарину. Момо редовно иде на Кочићев збор, и на још један вашар у родном крају, мада никада није читао Перу, а не воли ни Бају. Момо редовно оставља заједљиве коментаре на објаве опозиционих лидера по друштвеним мрежама под псеудонимом Старац Јеремија јер је велики љубитељ стрипа. Више не коментарише Драшка откако му је са оног броја стигла порука – Остави малог!

Момо није срећан. Да је десет година млађи и он би сутра са комшијом Славком кренуо за Мурску Соботу. Жена не говори с њим већ мјесец дана. Она је разочарана у њега. Поновила је да није ни за шта. „Џаба си у Странци, кад си неспособан!” А обећали су му, само му је фалила диплома, и он је купио тај факултет, ал` опет ништа. А био је активан за ове изборе ко никад, и досад је помало радуцкао и крадуцкао, али овај пут је баш залегао. Жена хоће дјеци у Новом Саду да купи стан да се не крвопате по Бајићу као да су им родитељи задњи опозиционари из Пећинаца. Оцу, мајци и рођеном ујаку обећао је да ће и послије избора добијати 100 КМ сваки мјесец, а сад им се не јавља на телефон. Треба код кума на славу, а њему је обећао да ће борци добијати по десет марака за мјесец проведен у рову. Кум већ нашао неки ауто, уплатио 30%, остало ће му покрити тих 300 марака борачког.

Слика

Фото: Уступљена фотографија порталу "Буђење", Саша Кнежевић

Рекли су му да млади и школовани у овој Земљи преузимају дизгине у своје руке, као да он нема диплому, као да се и он није задужио у микрокредитној да је купи, као да не плаћа рате већ 17 мјесеци. Млад није, али није једини који није млад. Нпр. Странка је предложила кандидате за Дом народа БиХ. Тројица су вршњаци његовог старог. Једино заједничко им је што су сви били у СКЈ и то су били функционери СКЈ, као да је `82, а не `22. И овај што није био с њима у СКОЈ-у, био је функционер СДП, а они су наслиједили све од Тите, ко да им је ћаћа био.

Слика

Фото: Уступљена фотографија порталу "Буђење", Саша Кнежевић

Момо никад, ни најпијанији, није опсовао Српску, Бога није опсовао. Можда зато и није кандидат, јер није овај најгори међ` предложеним. Има свједока, и то живих свједока, који су са Николом Шпирићем на Палама пјевали „Састала се три љиљана –  Живко, Миле и Љиљана”. Свједока о антидржавном дјеловању СН нема, бар не међу живима.

Мислио је и он да нешто изјави, да лане на предсједника док овај закон о лајању није ступио на снагу, па да га позове Сенад у 19 и да се код њега јавно покаје. Отишао би Момо у Гомионицу да се пред игуманом исповиједи и покаје, само да добије оно што је зарадио. Да га Странка види, да му укажу поштовање, да ућутка жену за свагда, а ујак и кум ће већ опростити. Само да не мора за комшијом Славком, не може му душа туђине.

Аутор: Душан Пејић

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Небојша 28.12.2022. 23:28
    Није тако, много другачије. Тај Саша је фрљоок и не види добро, а материјал му подастиру убице и платише убица ССС-а.
  • Generic placeholder image
    Soko 19.11.2022. 06:56
    Tako je profesore.....sve je živa istina
Повезане вијести
Промовисана књига „...и друге приче“ Саше Кнежевића у Источном Сарајеву Промовисана књига „...и друге приче“ Саше Кнежевића у Источном Сарајеву
У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића
Кнежевић: Стајчић на јавну трибину дошао „да аплаудира Елеку“ Кнежевић: Стајчић на јавну трибину дошао „да аплаудира Елеку“
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    19h 41m
    9
  • Сутра празник Цвијети
    19h 47m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    19h 55m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    10h 36m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    12h 2m
    0