Saša Knežević: Esenesdeovac u najboljim godinama

18.11.2022. 17:00
2
IZVOR: budjenje.info

Redovni profesor Katedre za srbistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Saša Knežević za portal „Buđenje” piše o aktuelnoj društvenoj i političkoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH.

Tekst u nastavku.

Momo je prosječan građanin ove Zemlje. (U ovom tekstu termin Zemlja ćemo koristiti za Republiku Srpsku iliti RS, kako je zovu Oni.) Prosječan građanin ove Zemlje je član SNSD-a. Momo je pristupio 2014. kad je skontao da, ako hoćeš da imaš djecu i perspektivu, ne smiješ slušati narodnjake i moraš redovno plaćati članarinu. Momo redovno ide na Kočićev zbor, i na još jedan vašar u rodnom kraju, mada nikada nije čitao Peru, a ne voli ni Baju. Momo redovno ostavlja zajedljive komentare na objave opozicionih lidera po društvenim mrežama pod pseudonimom Starac Jeremija jer je veliki ljubitelj stripa. Više ne komentariše Draška otkako mu je sa onog broja stigla poruka – Ostavi malog!

Momo nije srećan. Da je deset godina mlađi i on bi sutra sa komšijom Slavkom krenuo za Mursku Sobotu. Žena ne govori s njim već mjesec dana. Ona je razočarana u njega. Ponovila je da nije ni za šta. „Džaba si u Stranci, kad si nesposoban!” A obećali su mu, samo mu je falila diploma, i on je kupio taj fakultet, al` opet ništa. A bio je aktivan za ove izbore ko nikad, i dosad je pomalo raduckao i kraduckao, ali ovaj put je baš zalegao. Žena hoće djeci u Novom Sadu da kupi stan da se ne krvopate po Bajiću kao da su im roditelji zadnji opozicionari iz Pećinaca. Ocu, majci i rođenom ujaku obećao je da će i poslije izbora dobijati 100 KM svaki mjesec, a sad im se ne javlja na telefon. Treba kod kuma na slavu, a njemu je obećao da će borci dobijati po deset maraka za mjesec proveden u rovu. Kum već našao neki auto, uplatio 30%, ostalo će mu pokriti tih 300 maraka boračkog.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija portalu "Buđenje", Saša Knežević

Rekli su mu da mladi i školovani u ovoj Zemlji preuzimaju dizgine u svoje ruke, kao da on nema diplomu, kao da se i on nije zadužio u mikrokreditnoj da je kupi, kao da ne plaća rate već 17 mjeseci. Mlad nije, ali nije jedini koji nije mlad. Npr. Stranka je predložila kandidate za Dom naroda BiH. Trojica su vršnjaci njegovog starog. Jedino zajedničko im je što su svi bili u SKJ i to su bili funkcioneri SKJ, kao da je `82, a ne `22. I ovaj što nije bio s njima u SKOJ-u, bio je funkcioner SDP, a oni su naslijedili sve od Tite, ko da im je ćaća bio.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija portalu "Buđenje", Saša Knežević

Momo nikad, ni najpijaniji, nije opsovao Srpsku, Boga nije opsovao. Možda zato i nije kandidat, jer nije ovaj najgori međ` predloženim. Ima svjedoka, i to živih svjedoka, koji su sa Nikolom Špirićem na Palama pjevali „Sastala se tri ljiljana –  Živko, Mile i Ljiljana”. Svjedoka o antidržavnom djelovanju SN nema, bar ne među živima.

Mislio je i on da nešto izjavi, da lane na predsjednika dok ovaj zakon o lajanju nije stupio na snagu, pa da ga pozove Senad u 19 i da se kod njega javno pokaje. Otišao bi Momo u Gomionicu da se pred igumanom ispovijedi i pokaje, samo da dobije ono što je zaradio. Da ga Stranka vidi, da mu ukažu poštovanje, da ućutka ženu za svagda, a ujak i kum će već oprostiti. Samo da ne mora za komšijom Slavkom, ne može mu duša tuđine.

Autor: Dušan Pejić

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Nebojša 28.12.2022. 23:28
    Nije tako, mnogo drugačije. Taj Saša je frljook i ne vidi dobro, a materijal mu podastiru ubice i platiše ubica SSS-a.
  • Generic placeholder image
    Soko 19.11.2022. 06:56
    Tako je profesore.....sve je živa istina
Povezane vijesti
Promovisana knjiga „...i druge priče“ Saše Kneževića u Istočnom Sarajevu Promovisana knjiga „...i druge priče“ Saše Kneževića u Istočnom Sarajevu
U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića
Knežević: Stajčić na javnu tribinu došao „da aplaudira Eleku“ Knežević: Stajčić na javnu tribinu došao „da aplaudira Eleku“
Najčitanije
  • Ilidžanci – najveće žrtve i najbolji borci Republike Srpske (FOTO)
    9h 50m
    3
  • Grupa hodočasnika iz Sokoca stigla u Nikšić
    10h 22m
    0
  • Policajac uboden nožem!
    5h 33m
    0
  • Đoković sa kacigom izašao među navijače (VIDEO)
    10h 31m
    0
  • Održan vaskršnji koncert i promovisana knjiga o crkvi u Pofalićima (FOTO)
    13h 38m
    0