Сат дуже рада спасава угоститеље у Српској

03.07.2020. 11:17
0
ИЗВОР: Nezavisne

Радници у угоститељству у Републици Српској упутили су иницијативу надлежним институцијама у Српској о продужењу радног времена угоститељских објеката за минимално сат времена.

Наиме, садашње радно вријеме угоститељских објеката због тренутне епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона је до 23 сата, а угоститељи захтијевају да се ради сат дуже, односно до 24 сата, јер како кажу, то би био спас за њих, посебно у љетним мјесецима.

Горан Радаковић, угоститељ из Приједора, каже да чекају одговоре од надлежних хоће ли доћи до дужег  радног времена.

- Долазе топлији дани. Људи касно излазе у локале због врућине. Од 22 до 23 часа тешко је било шта урадити - истиче Радаковић и додаје да би сигурно промет порастао у тих сат времена.

Далибор Шајић, предсједник Удружења послодаваца угоститеља и туризма Републике Српске, истиче да би им много значило када би се радно вријеме повећало за сат времена, јер, како каже, у љетном периоду тек послије 21 час гости излазе у кафиће и ресторане.

- Нама је сат као година. Вјерујте. Више од 70 одсто дневног промета већине угоститеља је од девет навече па до краја радног времена, а ресторана поготово. Сада је ситуација таква да конобари буквално тјерају госте из кафане и ако радно вријеме и даље остане до 23 часа, бојим се да ће многи угоститељи морати смањивати број радника, што никоме није циљ - казао је Шајић.

Према његовим ријечима, сви радници у угоститељству спремни су да поштују све званичне препоруке у вези са превентивним мјерама, те истиче да очекују да им  надлежни изађу у сусрет и продуже радно вријеме.

Он додаје да угоститељи и привредници из области туризма тренутно као највећи проблем управо истичу радно вријеме, али и чињеницу да, посебно омладина, у пограничним општинама с ФБиХ само пређе ентитетску линију и иде у кафане и ресторане у тај ентитет, гдје је радно вријеме дуже.

Жељко Татић, предсједник Удружења радника угоститељства и туризма РС, казао је за "Независне" да су протеклих дана имали састанак с Министарством туризма и трговине РС, на којем је главна тема била дуже радно вријеме угоститељских објеката.

- Рекли су да ће разматрати наше приједлоге. Надам се да ће нам  изаћи у сусрет, те дозволити да се рад у угоститељским објеткима продужи минимално сат времена - истиче Татић.  Додаје да би свим угоститељским објектима много значило да се радно вријеме продужи, јер већина угоститеља неће моћи из тренутног пословања испалаћивати плате и покривати остале трошкове које имају.

- Дужим радним временом повећао би се промет у угоститељству. Власници објеката не би били принуђени да дају отказе радницима - казао је Татић и додао да рад локала по садашњим мјерама само води у пропаст.

Иако, како истиче Татић, сат времена није нека велика бројка, али људима које се баве овим послом је од велике важности, а посебно када је љетна сезона.

- Свима нам у овој ситуацији свака марка игра улогу - закључује Татић.

Коментари 0
Повезане вијести
Шумарски техничари постају његоватељи Шумарски техничари постају његоватељи
За викенд нестабилно уз пад температуре За викенд нестабилно уз пад температуре
Српска богатија за 33 бебе Српска богатија за 33 бебе
Најчитаније
  • Сјећање на доктора и планинара Јова Елчића (ФОТО)
    20h 42m
    2
  • Мајор Коста Тодоровић – Легенда о српском храбром срцу
    8h 17m
    0
  • Домаћи посни брускети
    8h 50m
    0
  • Ухапшен Сокочанин због сумње да је бацио бомбу у двориште куће
    4h 8m
    2
  • Лице тешко повријеђено у саобраћајној незгоди код Рогатице
    6h 16m
    0