Савез синдиката: РС има простора за нови раст плата

26.08.2019. 20:14
0
ИЗВОР: СРНА

У Републици Српској постоје све претпоставке за већи раст плата којим би се успорио одлазак радне снаге и младих, сматрају у Савезу синдиката Републике Српске.

Они покриће за своје тврдње виде у добити пословне заједнице у Републици Српској, која је у прошлој години износила 1,66 милијарди, од чега је, према њиховој оцјени, тек мањи дио припао радницима кроз раст доходака.

Према подацима Синдиката, добит је процентуално расла за 11,7 одсто, а плате нешто испод три одсто, што показује како постоји објективан и реалан простор за раст плата.

На све то, оцјењују у Савезу, одлуке које је Влада доносила у вези с области привреде ишле су директно у корист послодаваца.

Са друге стране, 86 одсто њихових испитаника, тачније радника који су напустили Републику Српску, навело је ниску плату као основни разлог одласка.

Ранка Мишић, предсједница СС РС, каже како ће по овом питању од Владе РС тражити одржавање тематске сједнице.

-Чињеница је да РС има врло сложен систем плата и да се морају тражити бољи модели како би радници живјели боље. Не можемо подржати ширење предузећа и личног богатства док радници раде за ниске плате. Власт мора да понуди рјешење, а успјешност власти се мјери стандардом грађана које она представља", казала је она на конференцији "Веће плате и бољи услови рада за останак радника у Републици Српској - коју је организовао Синдикат.

Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС, каже како је Влада РС у посљедњих осам мјесеци донијела низ мјера с циљем растерећења привреде и повећања плата, али да је још рано говорити о ефектима.

-У овој години је предвиђено усвајање пет врло важних закона из области рада који имају за циљ да створе привредни амбијент који ће омогућити останак радне снаге на овим просторима. Видљивије ефекте требало би да имамо наредне године - рекао је Милуновић и подсјетио како је висина просјечне плате у РС први пут изједначена с оном у Федерацији БиХ.

Послодавци који су јуче учествовали на конференцији негирали су тврдње из Синдиката и поручили како висину плата диктира тржиште, те да добит нису ставили у џеп, већ уложили у постројења и опрему.

-Никоме није забрањено да буде послодавац. Да је толико добро, сви би нагрнули и отварали погоне и започињали бизнис, али послодаваца има мало и то значи да нешто не штима. Плате треба да расту, али то мора бити засновано на реалним основама - казао је Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Према његовим ријечима, за будући раст плата продуктивност се мора повећати, а доприноси смањити.

-То је поље на којем треба највише радити, јер би се на тај начин могла достићи просјечна плата од 1.000 марака - казао је Шкребић.

Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе Републике Српске, рекао је како пословне прилике у овој години нису идеалне.

-Показатељи говоре како имамо изражен пад привредне активности у свим мјесецима и свим секторима у поређењу с претходном годином и то захтијева одређене мјере и активности како би се ствари мијењале - рекао је он.

Коментари 0
Повезане вијести
Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    2h 50m
    6
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 46m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    20h 31m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    17h 30m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    18h 42m
    0