Савршена храна за топле дане

03.07.2019. 13:20
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Љето, као и честе промјене времена могу да изазову физички и психички стрес. Обратите пажњу на пет енергетских супстанци, савјетује доктор Зилке Хофман, нутрициониста из Рендзбурга у Њемачкој.

Веома је важно да свом организму осигурате енергију која ће га разбудити. Зато на трпези у топлијим данима свакодневно треба да имате намирнице које у себи сарџе магнезијум, јод, гвожђе, нијацин.

Грашак

Мишићним влакнима срца потребан је магнезијум да би могла да се скупе. Магнезијума има у сусаму, грашку, коштуњавом воћу, семенкама бундеве.

Месо

Гвожђе је веома важно када је реч о енергији која је потребна организму. Има га у црвеном месу, кобасицама, интегралном хлебу, коштуњавом воћу.

Морска риба

Морска риба је пуна јода, елемента који је важан када је ријеч о борби с вишком килограма. Два пута недјељно једите морску рибу, а млијечне производе свакодневно.

Спанаћ  

Спанаћ, као све остало зелено лиснато поврће, богат је нијацином. Овај витамин је важна храна за мозак. Има га и у пилећем месу, квасцу, изнутрицама.

Пасуљ

Пасуљ, као и грашак и свињско месо, богат је тијамином, витамином који је неопходан нервима. Дакле, уколико сте нервозни, једите намирнице богате овим витамином.

Коментари 0
Повезане вијести
Посни уштипци од само три састојка Посни уштипци од само три састојка
Посна царска пита Посна царска пита
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    6h 56m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    8h 11m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    14h 2m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    12h 29m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    14h 21m
    0