Sedam zdravstvenih prednosti krastavca

02.06.2024. 20:06
0
IZVOR: nezavisne.com

Krastavci su vrsta povrća koju mnogi vole da jedu tokom toplijih dana, posebno tokom ljeta kada ih mnogi jedu kao dodatak jelima ili uživaju u krastavcima kao osvježavajućoj užini.

Ovo povrće se sastoji od skoro 95 odsto vode i ima malo kalorija, što ga čini još boljim izborom za jelo tokom ljetnih mjeseci.

Pored toga što je ukusan i osvježavajući, redovna konzumacija krastavca povezuje se sa raznim zdravstvenim prednostima, kao što su gubitak težine, bolji krvni pritisak i slično.

Evo sedam zdravstvenih koristi povezanih sa redovnim jedenjem ovog popularnog povrća.

Oni poboljšavaju zdravlje kože

Krastavci sadrže dosta vode i antiinflamatorna svojstva koja mogu pozitivno uticati na zdravlje i izgled kože. Ako se često konzumiraju, vremenom mogu ublažiti iritaciju, smanjiti otok i dati koži osvježen izgled. Osim za jelo, popularno je koristiti ih u njezi kože, posebno stavljati na oči kako bi smanjili otok i smanjili podočnjake.

Sadrže hranljive materije

Krastavci nemaju mnogo kalorija, ali sadrže dobar izvor hranljivih materija. Na primjer, krastavci sadrže vitamine C i K, kalijum, magnezijum i mangan - sve hranljive materije koje podržavaju opšte zdravlje. Konzumiranje krastavaca u različitim kombinacijama pomaže da se u organizam unesu neophodne hranljive materije, a s obzirom na mali broj kalorija, ne treba da se plašite količine koju želite da unesete.

Potrošnja pomaže u održavanju hidratacije

Prema Health Shots, krastavci se sastoje od 95 posto vode, što ih čini odličnim povrćem koje će vam pomoći da ostanete hidrirani. Konzumiranje krastavaca pomaže u održavanju dovoljne količine tečnosti u tijelu, posebno tokom toplih dana ili nakon intenzivne fizičke aktivnosti, poput treninga.

Oni pomažu u gubitku težine

Zbog visokog sadržaja vode i niskog sadržaja kalorija, krastavci su idealna hrana za sve koji žele da smršaju. Ovo povrće će vam pomoći da se osjećate sito i spriječiće prejedanje, čime ćete smanjiti ukupan unos kalorija. Krastavci su veoma popularni u salatama, na primjer miješani ili sjeckani, a tu je i salata od krastavca sa kajmakom, koja je posebno popularna tokom ljeta, prenosi B92.

Sadrže antioksidativna svojstva

Krastavci su bogati antioksidansima, uključujući flavonoide i tanine, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i smanjuju upale u tijelu. Ovi antioksidansi mogu smanjiti rizik od razvoja hroničnih bolesti, prenosi Health Shots.

Oni poboljšavaju varenje

Jedno od povrća koje pozitivno utiče na zdravlje probave su krastavci, a razlog je sadržaj vlakana koji se nalazi u njima. Sadržaj vlakana u krastavcima utiče na pravilno i dobro funkcionisanje sistema za varenje. Jedenje krastavaca pomaže u regulisanju pražnjenja crijeva, sprečava zatvor i utiče na opšte zdravlje crijeva.

Oni pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi

Pored svega navedenog, krastavci mogu pomoći i u kontroli nivoa šećera u krvi. Prema Health Shots, jedenje krastavaca može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi i spriječiti komplikacije povezane sa dijabetesom. Krastavci imaju nizak glikemijski indeks, što ih čini odličnom hranom za dijabetičare.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pita sa šunkom i sirom Pita sa šunkom i sirom
Recept za domaći giros Recept za domaći giros
Recept za osvježavajući voćni kolač Recept za osvježavajući voćni kolač
Najčitanije
  • Govor vladike Nikolaja na Vidovdan 1916. godine
    21h 57m
    1
  • Konstantin Simić novi predsjednik konferencije beba u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    15h 46m
    0
  • Promovisan 41 diplomirani inženjer i četiri mastera elektrotehnike (FOTO)
    22h 7m
    0
  • Godišnjica rođenja Petra Kočića
    2h 29m
    0
  • Djevojčicu ubio grom na plaži na Halkidikiju
    15h 15m
    0