Семберија још крије вриједна археолошка блага (ВИДЕО)

03.01.2021. 21:22
0
ИЗВОР: РТРС

Атари семберских села Остојићево и Батковић су најстарија насељена мјеста још из периода неолита.

Археолошка истраживања показала су да су на овом подручју биле и насеобине које су припадале Винчанској култури.

Овдје се налазило и насеље старих Словена, а недавно је пронађена и некропола с артефактима из праисторије и раног средњег вијека.

У дворишту породице Лазић у Батковићу, осим дијелова људских скелета у више гробних јама, откопано је и неколико надгробних споменика. О овом открићу обавијестили су и Музеј Семберије.

- Биле су три такве јаме. У једној од њих нађен је праисторијски гроб на дубини од два метра, док су други гробови били укопани плиће, до један метар - каже Мирко Бабић, кустос у Музеју Семберије.

Међу пронађеним надгробним споменицима је и један одлично сачуван са видљивим старословенским ћириличним натписом који је премјештен у Музеј Семберије.

- Он није великих димензија,а ли је значајан по подацима које носи. Доноси нам једно ново име за које до сада нисмо знали, а Прибилсав. Занимљиво је то и да је уклесан број колико је он година живио - навео је Бабић.

Нова археолошка открића на овом локалитету за археологе нису изненађење. Овдје су откривена и истражена насеља још из млађег каменог доба, Винчанске културе, велике насеобине старих Словена.

Драгоцјене материјалне доказе треба сачувати, па је Музеј Семберије, због будућих радова на ауто-путу, чија траса дијелом пролази управо преко остатака древних цивилизација, упутио апел локалном становништву, да слиједе примјер породице Лазић.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Археолошка истраживања у Милавићима код Билеће: Крстионица вијековима лежала у темељу цркве Археолошка истраживања у Милавићима код Билеће: Крстионица вијековима лежала у темељу цркве
Код манастира у Зворнику пронађен новчић најокрутнијег руског цара (ФОТО) Код манастира у Зворнику пронађен новчић најокрутнијег руског цара (ФОТО)
Прва фаза археолошких истраживања манастира Папраћа: Открили накит, алатке од кости и новац краљева (ФОТО) Прва фаза археолошких истраживања манастира Папраћа: Открили накит, алатке од кости и нова...
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23h 47m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    14h 45m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    23h 11m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    21h 26m
    12
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    1h 49m
    1