Semberija još krije vrijedna arheološka blaga (VIDEO)

03.01.2021. 21:22
0
IZVOR: RTRS

Atari semberskih sela Ostojićevo i Batković su najstarija naseljena mjesta još iz perioda neolita.

Arheološka istraživanja pokazala su da su na ovom području bile i naseobine koje su pripadale Vinčanskoj kulturi.

Ovdje se nalazilo i naselje starih Slovena, a nedavno je pronađena i nekropola s artefaktima iz praistorije i ranog srednjeg vijeka.

U dvorištu porodice Lazić u Batkoviću, osim dijelova ljudskih skeleta u više grobnih jama, otkopano je i nekoliko nadgrobnih spomenika. O ovom otkriću obavijestili su i Muzej Semberije.

- Bile su tri takve jame. U jednoj od njih nađen je praistorijski grob na dubini od dva metra, dok su drugi grobovi bili ukopani pliće, do jedan metar - kaže Mirko Babić, kustos u Muzeju Semberije.

Među pronađenim nadgrobnim spomenicima je i jedan odlično sačuvan sa vidljivim staroslovenskim ćiriličnim natpisom koji je premješten u Muzej Semberije.

- On nije velikih dimenzija,a li je značajan po podacima koje nosi. Donosi nam jedno novo ime za koje do sada nismo znali, a Pribilsav. Zanimljivo je to i da je uklesan broj koliko je on godina živio - naveo je Babić.

Nova arheološka otkrića na ovom lokalitetu za arheologe nisu iznenađenje. Ovdje su otkrivena i istražena naselja još iz mlađeg kamenog doba, Vinčanske kulture, velike naseobine starih Slovena.

Dragocjene materijalne dokaze treba sačuvati, pa je Muzej Semberije, zbog budućih radova na auto-putu, čija trasa dijelom prolazi upravo preko ostataka drevnih civilizacija, uputio apel lokalnom stanovništvu, da slijede primjer porodice Lazić.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Arheološka istraživanja u Milavićima kod Bileće: Krstionica vijekovima ležala u temelju crkve Arheološka istraživanja u Milavićima kod Bileće: Krstionica vijekovima ležala u temelju crkve
Kod manastira u Zvorniku pronađen novčić najokrutnijeg ruskog cara (FOTO) Kod manastira u Zvorniku pronađen novčić najokrutnijeg ruskog cara (FOTO)
Prva faza arheoloških istraživanja manastira Papraća: Otkrili nakit, alatke od kosti i novac kraljeva (FOTO) Prva faza arheoloških istraživanja manastira Papraća: Otkrili nakit, alatke od kosti i nova...
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    23h 34m
    0
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    1h 51m
    2
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    23h 41m
    4
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    20h 23m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    15h 1m
    0