Шест мотоциклиста страдало прошле године у Српској

30.03.2023. 08:55
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Током прошле године у саобраћајним несрећама страдало је шест мотоциклиста у Српској, а иста ситуација је била и годину раније, но лани се ипак повећао број оних који су задобили тешке и лакше повреде.

Тако је, према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС), у 2022. години 55 мотоциклиста задобило тешке повреде, а 84 лакше тјелесне повреде.

- У 2021. години смртно је страдало шест возача мотоцикла, 47 је задобило тешке повреде и 66 је задобило лаке тјелесне повреде - рекли су за "Независне новине" из МУП-а РС.

Лани су ипак због некориштења кациге, према њиховим ријечима, казнили дупло више мотоциклиста у односу на годину раније.

- Полицијски службеници МУП-а су због почињених наведених прекршаја у 2022. години укупно издали 1.296 прекршајних налога, док су у 2021. издали 670 прекршајних налога - додају из ресорног министарства.

Према ријечима Николе Ћопића, инжењера за безбједност саобраћаја и члана Координационе групе за безбједност саобраћаја РС, пропусти који доводе до незгода у којима учествују мотоциклисти, као рањиви учесници у саобраћају, су углавном у вези с прекораченом дозвољеном брзином кретања или брзином неприлагођеном условима на путу.

- С обзиром на то да су мотоциклисти рањиви учесници у саобраћају, незгоде типа возило - мотоцикл најчешће резултују неким видом тјелесних повреда, поготово ако мотоциклисти не користе адекватну заштитну опрему, а најчешће је то заштитна кацига - рекао је Ћопић за "Независне новине".

Оно на чему треба више радити, како истиче Ћопић, а с обзиром на то да је све већи број незгода у којима мотоциклисти бивају повријеђени, јесте поболјшање њихове обуке.

- Такође, по мом мишљењу, возачи путничких возила не обраћају довољно пажњу на ове учеснике у саобраћају. Рјешењу овог проблема требало би приступити мултидисциплинарно кроз обуку безбједне и дефанзивне вожње, коју тренутно не вршимо - рекао је Ћопић.

Иначе, Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ прописано је да возач мопеда, лаког мотоцикла, мотоцикла, трицикла, лаког четвороцикла или четвороцикла, као и лица која се превозе тим возилима морају носити на глави закопчану заштитну кацигу за вријеме вожње.

- За наведене прекршаје прописана је новчана казна од 50 КМ - додају из МУП-а Републике Српске.

Подсјећамо да су "Независне" прошле године писале да су у саобраћајним незгодама у којима су учествовали мотоциклисти, страдале или повријеђене младе особе, па је тако био случај у Прњавору гдје је страдао осамнаестогодишњак, док је у Ливну страдао млади полицајац (24).

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    13h 13m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    14h 28m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    20h 19m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    18h 46m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    20h 38m
    0