Шест мотоциклиста страдало прошле године у Српској

30.03.2023. 08:55
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Током прошле године у саобраћајним несрећама страдало је шест мотоциклиста у Српској, а иста ситуација је била и годину раније, но лани се ипак повећао број оних који су задобили тешке и лакше повреде.

Тако је, према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС), у 2022. години 55 мотоциклиста задобило тешке повреде, а 84 лакше тјелесне повреде.

- У 2021. години смртно је страдало шест возача мотоцикла, 47 је задобило тешке повреде и 66 је задобило лаке тјелесне повреде - рекли су за "Независне новине" из МУП-а РС.

Лани су ипак због некориштења кациге, према њиховим ријечима, казнили дупло више мотоциклиста у односу на годину раније.

- Полицијски службеници МУП-а су због почињених наведених прекршаја у 2022. години укупно издали 1.296 прекршајних налога, док су у 2021. издали 670 прекршајних налога - додају из ресорног министарства.

Према ријечима Николе Ћопића, инжењера за безбједност саобраћаја и члана Координационе групе за безбједност саобраћаја РС, пропусти који доводе до незгода у којима учествују мотоциклисти, као рањиви учесници у саобраћају, су углавном у вези с прекораченом дозвољеном брзином кретања или брзином неприлагођеном условима на путу.

- С обзиром на то да су мотоциклисти рањиви учесници у саобраћају, незгоде типа возило - мотоцикл најчешће резултују неким видом тјелесних повреда, поготово ако мотоциклисти не користе адекватну заштитну опрему, а најчешће је то заштитна кацига - рекао је Ћопић за "Независне новине".

Оно на чему треба више радити, како истиче Ћопић, а с обзиром на то да је све већи број незгода у којима мотоциклисти бивају повријеђени, јесте поболјшање њихове обуке.

- Такође, по мом мишљењу, возачи путничких возила не обраћају довољно пажњу на ове учеснике у саобраћају. Рјешењу овог проблема требало би приступити мултидисциплинарно кроз обуку безбједне и дефанзивне вожње, коју тренутно не вршимо - рекао је Ћопић.

Иначе, Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ прописано је да возач мопеда, лаког мотоцикла, мотоцикла, трицикла, лаког четвороцикла или четвороцикла, као и лица која се превозе тим возилима морају носити на глави закопчану заштитну кацигу за вријеме вожње.

- За наведене прекршаје прописана је новчана казна од 50 КМ - додају из МУП-а Републике Српске.

Подсјећамо да су "Независне" прошле године писале да су у саобраћајним незгодама у којима су учествовали мотоциклисти, страдале или повријеђене младе особе, па је тако био случај у Прњавору гдје је страдао осамнаестогодишњак, док је у Ливну страдао млади полицајац (24).

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској већа казна због џоинта него за педофилију У Српској већа казна због џоинта него за педофилију
Бијели хљеб у Српској може да кошта највише 1,9 КМ Бијели хљеб у Српској може да кошта највише 1,9 КМ
Усвојен програм којим се омогућава надокнада трошкова пренаталних тестова Усвојен програм којим се омогућава надокнада трошкова пренаталних тестова
Најчитаније
 • Два пјешака повријеђена у саобраћајној незгоди у Источној Илиџи
  16h 49m
  0
 • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
  20h 26m
  0
 • Владичић појаснио коме ће струја бити скупља, а коме не
  17h 38m
  0
 • Повриjeђене двије раднице: „Смартом“ улетио у пекару (ВИДЕО)
  10h 9m
  0
 • Кречење стана од 50 квадрата око 600 марака
  16h 13m
  2