Сестра руком штитила млађег брата у рушевинама у Сирији (ФОТО)

08.02.2023. 12:00
2
ИЗВОР: srpskainfo.com

Фотографија дјевојчице која штити млађег брата испод рушевина у Сирији постала је вирална на друштвеним мрежама, а објавио ју је представник Уједињених нација Мохамед Сафа.

Он је рекао да су дјеца била под рушевинама више од 17 сати и да су спашена.

– Седмогодишња дјевојчица, која је држала руку на глави свог млађег брата како би га заштитила док су били под рушевинама 17 сати. Видим да нико не дијели. Да је мртва, сви би подијелили! Подијелите нешто позитивно – написао је Сафа на Твитеру.

На друштвеним мрежама појавио се снимак дјевојчице, која се у једном тренутку обратила спасиоцима.

– Водите ме одавде и урадићу шта год желите.

Спасиоци даноноћно трагају за преживјелима у рушевинама након разорних земљотреса који су погодили Турску и однијели на хиљаде живота не само у овој земљи, већ и у сусједној Сирији.

Најновији извјештаји из опустошених земаља показују да је број погинулих прешао бројку од 9.000. Хладно вријеме утиче на операције потраге док стотине спасилачког особља наставља да претражује рушевине, надајући се да ће извући преживјеле. Власти страхују да би број погинулих у земљотресу у понедјељак и накнадним потресима могао да порасте. И Турска и Сирија се боре са јаким снежним олујама, а температура је испод нуле.

Област у којој је земљотрес погодио Сирију подијељена је између територије коју држи влада и посљедње енклаве у земљи коју држи опозиција. Према извјештајима, стотине породица су и даље заробљене у рушевинама у областима под контролом побуњеника.

Према процјенама, у Турској се срушило 5.000 зграда, укључујући болницу у Искендеруну. У земљотресима су срушени читави стамбени блокови. Турска је званично затражила помоћ од савезника у НАТО у суочавању са посљедицама земљотреса, од којих је најјачи био јачине 7,8 степени Рихтерове скале који се догодио јуче у 2.17 часова по средњеевропском времену, преноси Блиц.

Према ријечима турског предсједника, помоћ је понудило 45 земаља. Поред још једног земљотреса јачине 7,5 степени Рихтерове скале, јуче је на југоистоку Турске забиљежено чак 185 накнадних потреса. У уторак увече забиљежено је неколико земљотреса. Најјачи, магнитуде 5,5, забележен је у 4.13 часова.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Za pelikana 08.02.2023. 13:11
    Kakve to veze ima sa djevojcicom iz Sirije koja i u teskim momentima misli na svog malog brata? Citas li ti tekst uopste?
  • Generic placeholder image
    pelikan 08.02.2023. 12:57
    sta su nam radili skoro 500 godina, genocid nad jermenima, kurde tretiraju kao zivotinje... neko to sve posmatra
Повезане вијести
Годишњица "катастрофе вијека": Турска и Сирија годину дана послије земљотреса Годишњица "катастрофе вијека": Турска и Сирија годину дана послије земљотреса
Израелски тенкови гађали "структуре" сиријске војске Израелски тенкови гађали "структуре" сиријске војске
Пола године послије стравичног земљотреса: Гдје је данас беба спасена испод рушевина у Сирији? Пола године послије стравичног земљотреса: Гдје је данас беба спасена испод рушевина у Сир...
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    0m
    8
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    20h 9m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    21h 14m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    14h 57m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    16h 3m
    0