Син и отац из Витеза први кренули у производњу брашна од тикве

15.10.2020. 09:23
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Карло Видовић и његов отац Вјекослав из Витеза први су, кажу, произвођачи брашна од тикве у БиХ, те за њихове производе поред домаћих купаца интерес показују и они из других земаља, посебно из Аустрије.

Двадесетогодишњи Карло Видовић каже да се брашно од тикве користи у свакодневној прехрани као додатак, те да је од изузетног значаја за здравље људи.

-Оно је посебно важно за здравље дијабетичара и за особе осјетљиве на глутен, јер тиквено брашно не садржи глутен", истиче Карло.

Идеја за производњу тиквеног брашна, каже Карло, потекла је спонтаном причом, након што му је то предложио пријатељ из Беча, с обзиром на то да су Видовићи имали увијек много тикве.

-Имали смо увијек тикве, а користили смо их само за кошпице. Пријатељ ми је предложио да правим брашно и тада сам први пут за то и чуо. У БиХ нема нико да производи ово брашно, свега један или два човјека то раде у Хрватској, а у свијету је ова производња доста призната- рекао је Карло за "Независне".

С обзиром на такву ситуацију, он и отац су почели истраживање прије годину дана, те су производњу тиквеног брашна започели прије два мјесеца. Искључиво за намјену производње брашна од тикве отворио је и предузеће које је назвао "Кавидо".

Како је Карло појаснио, брашно производе на начин тако што прво с тикве скидају кору, а онда обављају даљу процедуру.

-Конструисали смо струг који је на почетку био за обраду дрвета, повећали смо га да може захватити тикву и тако скидамо кору, па онда иде на вађење кошпица, затим на сјечење на листове, па на сушење. Кад се осуши, иде на мљевење и добија се брашно- појаснио је Карло Видовић. 

Он каже да тренутно овај посао обавља искључиво заједно са педесеттрогодишњим оцем Вјекославом, те да тренутно немају више запослених, али што не значи да их у будућности неће имати, јер планирају ширења производње. 

-Сада нам је велика сушара у квару, тако да не можемо задовољити веће тржиште, па производимо брашно само за потребе пријатеља и нас. Планирам сљедеће године проширити производњу и доћи с више производа, бучиним, то јесте тиквеним уљем, ораховим уљем и ораховим брашном-  каже Карло.

Истакао је да сада имају доста заинтересованих за куповину тиквеног брашна, како из БиХ, тако и из иностранства.

-Имамо доста заинтересованих и из Аустрије, али нажалост ове године не могу задовољити толику потражњу- појаснио је Карло.

Он је додао да је тржишна цијена овог брашна 25 КМ по килограму, те да он има план да пакује брашно од 250 и 500 грама.

Вјекослав Видовић истиче да је велика перспектива ове производње, те да је за њу потребно много тикве, јер се на 10 килограма тикве добије килограм брашна.

-Имамо довољно тикве за тренутну производњу брашна, а ако нам буде требало више касније, увијек се тиква може купити од мјештана. У случају да нам ради велика сушара, било би пуно више брашна, па сада вишак тикве продајемо. У сезони направимо до 20 килограма брашна са овом малом кућанском производњом- рекао је Вјекослав Видовић.

Коментари 0
Повезане вијести
Килограм пшенице јефтинији од кифле у пекари Килограм пшенице јефтинији од кифле у пекари
Почиње дистрибуција брашна корисницима у Републици Српској Почиње дистрибуција брашна корисницима у Републици Српској
Како се правилно чува брашно Како се правилно чува брашно
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    10h 9m
    0
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    1h 17m
    1
  • Снијег поново забијелио БиХ
    22h 30m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    4h 0m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    21h 18m
    0