Синови Српске на вјечној стражи

07.09.2022. 09:28
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Откако се НАТО “подигао” против Српске и српског народа, навршава се 27 година, а једна од јединица Војске Републике Српске (ВРС) која је била директно изложена ударима авијације је Прва гардијска моторизована бригада Главног штаба јер су гађани положаји које је држала на платоу Трескавице те базе у касарнама Калиновик и Хан Пијесак.

НАТО напади су, подсјећају некадашњи млади борци ВРС, данас окупљени у Удружењу гардиста 1. гардијске моторизоване бригаде, почели у рано јутро 6. септембра 1995. те настављени идућих неколико дана. Уништена је скоро сва материјална база те прекинут живот пет младих гардиста. Првог дана је погинуо Драган Малкић из Сарајева, а наредног Владимир Милинковић из Теслића, Радослав Лекић из Мркоњић Града, Драган Кукић из Лакташа и Славиша Илић из Пала.

- Србија има Кошаре и 53. гранични батаљон. Српска има Трескавицу и Прву гардијску моторизовану бригаду ГШ. Данас више не постоји Војска РС, ни херојска гардијска бригада, али има удружење које баштини традицију славне јединице - поручили су из овог удружења за “Глас Српске” након што су јуче обишли гробове погинуле браће гардиста и обишли њихове породице.

Подвлаче да вјечне куће хероја, који су се младим животима супротставили у то вријеме најјачој војној формацији - НАТО алијанси не смију зарасти.

- Они су своје животе уградили у темеље Српске чувајући вјечну стражу на платоу планине Трескавице - нагласили су у удружењу.

Гардисти су, наиме, од марта 1994. до завршетка Одбрамбено-отаџбинског рата бранили зону одговорности на најсуровијем ратишту - на платоу планине Трескавице.

- Српска војска је само два пута у својој историји водила борбе изнад 2.000 метара надморске висине и то славна Српска војска, предвођена Гвозденим пуком на Кајмакчалану и ВРС предвођена херојском 1. ГМТБР на Трескавици. Једна од одлика јединице је што је попуњавана младим војницима из свих општина Српске, па су гардисти говорили да су ничији, мислећи на матичне општине, већ само “синови Српске” - подсјетили су бивши гардисти ВРС.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
На данашњи дан НАТО ракетирао избјегличко насеље "Мајино насеље" На данашњи дан НАТО ракетирао избјегличко насеље "Мајино насеље"
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    15h 13m
    5
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    17h 56m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    12h 48m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    21h 41m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    19h 42m
    0