Sinovi Srpske na vječnoj straži

07.09.2022. 09:28
0
IZVOR: glassrpske.com

Otkako se NATO “podigao” protiv Srpske i srpskog naroda, navršava se 27 godina, a jedna od jedinica Vojske Republike Srpske (VRS) koja je bila direktno izložena udarima avijacije je Prva gardijska motorizovana brigada Glavnog štaba jer su gađani položaji koje je držala na platou Treskavice te baze u kasarnama Kalinovik i Han Pijesak.

NATO napadi su, podsjećaju nekadašnji mladi borci VRS, danas okupljeni u Udruženju gardista 1. gardijske motorizovane brigade, počeli u rano jutro 6. septembra 1995. te nastavljeni idućih nekoliko dana. Uništena je skoro sva materijalna baza te prekinut život pet mladih gardista. Prvog dana je poginuo Dragan Malkić iz Sarajeva, a narednog Vladimir Milinković iz Teslića, Radoslav Lekić iz Mrkonjić Grada, Dragan Kukić iz Laktaša i Slaviša Ilić iz Pala.

- Srbija ima Košare i 53. granični bataljon. Srpska ima Treskavicu i Prvu gardijsku motorizovanu brigadu GŠ. Danas više ne postoji Vojska RS, ni herojska gardijska brigada, ali ima udruženje koje baštini tradiciju slavne jedinice - poručili su iz ovog udruženja za “Glas Srpske” nakon što su juče obišli grobove poginule braće gardista i obišli njihove porodice.

Podvlače da vječne kuće heroja, koji su se mladim životima suprotstavili u to vrijeme najjačoj vojnoj formaciji - NATO alijansi ne smiju zarasti.

- Oni su svoje živote ugradili u temelje Srpske čuvajući vječnu stražu na platou planine Treskavice - naglasili su u udruženju.

Gardisti su, naime, od marta 1994. do završetka Odbrambeno-otadžbinskog rata branili zonu odgovornosti na najsurovijem ratištu - na platou planine Treskavice.

- Srpska vojska je samo dva puta u svojoj istoriji vodila borbe iznad 2.000 metara nadmorske visine i to slavna Srpska vojska, predvođena Gvozdenim pukom na Kajmakčalanu i VRS predvođena herojskom 1. GMTBR na Treskavici. Jedna od odlika jedinice je što je popunjavana mladim vojnicima iz svih opština Srpske, pa su gardisti govorili da su ničiji, misleći na matične opštine, već samo “sinovi Srpske” - podsjetili su bivši gardisti VRS.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica stradanja Milice Rakić Godišnjica stradanja Milice Rakić
Godišnjica najstravičnijeg napada NATO snaga na Saveznu Republiku Jugoslaviju Godišnjica najstravičnijeg napada NATO snaga na Saveznu Republiku Jugoslaviju
Operacija ''Zvijezda 94'' - Goražde 1994. Operacija ''Zvijezda 94'' - Goražde 1994.
Najčitanije
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    21h 43m
    1
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    7h 36m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    11h 0m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    6h 29m
    0
  • NBA igraču doživotna suspenzija
    23h 53m
    0