Сир из Билеће на трпези азијских крузера

03.10.2024. 14:34
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Да квалитетан производ увијек нађе пут до купца, чак и онда када су хиљадама километара далеко, доказ је билећка мљекара “Пађени”, чији би се ситни сир за питу ускоро могао служити туристима који се одмарају на азијским крузерима.

Власник ове мљекаре, која је недавно прославила 25 година успјешног рада, Ненад Вукоје рекао је за “Глас” да договарају продају и извоз својих производа са компанијом из Јужне Кореја која снабдијева туристичке бродове робом различите врсте. Он је додао да су узорке сирева већ послали у Азију те да чекају одговор.

- Јужнокорејски купац је исказао интерес за куповину нашег сира за питу. У питању су двије врсте сира, један је од пуномасног млијека, а други од обраног. Они имају велику потребу за том врстом сира, у питању је око 30 тона на мјесечном нивоу што су количине које наша мљекара може испоштовати без проблема, будући да мјесечно произведемо више од 200 тона таквог сира - рекао је Вукоје.

Сматра да је мљекара “Пађени” и цјеновно и квалитетом конкурента за далеког купца те се надају позитивном одговору.

- Испоштовали смо њихове захтјеве и авионом им послали узорке, а да ли ће доћи до реализације видјећемо у наредном периоду. Уколико уговоримо извоз, сиреве би требало да транспортујемо у смрзнутом стању до лука које њима буду одговарале. Да ли ће то бити лука Плоче, Ријека или Ротердам, то још не знамо - рекао је Вукоје.

Додао је да мљекара има службу која је задужена за проналазак нових купаца, да константо прате стање на домаћим и свјетским тржиштима, али и да многи прате рад мљекаре и предлажу сарадњу.

Он је нагласио да мљекара “Пађени”, гдје је запослено око 200 радника, у сваку нову пословну годину улази са циљем да оствари више и боље у односу на претходних 365 дана те да им то за сада полази за руком.

- Имамо раст производње од десетак одсто за девет мјесеци ове године у односу на лани, као и раст извоза у приближно истом проценту. Настојимо константно да се развијамо и улажемо у нове погоне, технолошку опрему, у лабораторију, возни праг те проширујемо производне капацитете. Уколико би дошло до сарадње са јужнокорејским купцем, тај извоз би повећао нашу укупну производњу за два-три процента, што није неки раст али је свакако значајно - нагласио је Вукоје и додао да се асортиман производа који излази из погона билећке мљекаре може наћи на полицама маркета широм БиХ, земаља региона и појединих чланица Европске уније.

Кооперанти

Ненад Вукоје каже да мљекара “Пађени” на дневном нивоу откупи око 70.000 литара млијека од 1.000 коопераната.

- У питању су фармери са ширег подручја наше земље, почевши од Семберије, Херцеговине, Романије, Рудог - додао је Вукоје.

Коментари 0
Повезане вијести
Почела исплата пензија у Српској Почела исплата пензија у Српској
У Источном Новом Сарајеву исплаћена плата од 246.506 KM У Источном Новом Сарајеву исплаћена плата од 246.506 KM
У суботу парастос за 49 погинулих из Факовића У суботу парастос за 49 погинулих из Факовића
Најчитаније
  • Хавана - торта над тортама
    8h 23m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву исплаћена плата од 246.506 KM
    4h 40m
    0
  • Ученик (13) претучен у основној школи: "Сина ми је песницама ударао отац његовог вршњака"
    23h 41m
    2
  • Заборављени коријени: Манастир Липље - Теслић (ВИДЕО)
    7h 31m
    0
  • Детаљи несреће на Златибору: Дјечак се утопио на базену
    21h 32m
    0