Системско рушење православних гробаља у ФБиХ

18.02.2023. 12:19
7
ИЗВОР: srna.rs

У просјеку једном мјесечно долази до скрнављења православних објеката и гробаља на територији ФБиХ, а скоро никада нису пронађени извршиоци ових кривичних дјела почињених из националне и вјерске мржње, подаци су Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Из овог одбора позивају федерални МУП да процесуира извршиоце ових кривичних дјела.

- Позивамо све Србе који утврде да је дошло до оштећења гробаља да нам се јаве како би поднијели кривичне пријаве против извршилаца - наводи се у саопштењу.

Из Одбора истичу да велики број напада на православна гробља није дио малољетничке делинквенције, него општег амбијента у којем је православље постављено као противник другим религијама, а самим тим друге нације имају негативан однос према православљу што утиче и на генерално јавно мњење у ФБиХ.

Наводећи да на данашње православне задушнице желе да подсјете јавност на системско рушење православних гробаља у ФБиХ, из Одбора додају да у том ентитету постоји око 1.121 локалитет са православним гробљима и да не постоји општина гдје нису рушени православни споменици.

- Срби који за православне празнике обилазе гробља сваке године буду непријатно изненађени, јер су гробља редовно мета вандалског понашања - наводе из Одбора.

У протеклих пет година православни споменици на гробљима рушени су на сљедећим локацијама - Љубетово, Мошћаница и Осојница поред Зенице, Суботиња и Караула поред Какња, Горње Бабице поред Лукавца, Брезичани код Доњег Вакуфа, у бихаћком насељу Нова четврт, у Горњој Саници у општини Кључ, у селу Гостовић у општини Завидовићи, у Возући поред Завидовића, у Горњој Маочи у општини Сребреник, гробљу Дурач поред Грачанице, Кривача и Врнојевићи у општини Живинице, те у Дубници поред Калесије.

Такође, православни споменици на гробљима рушени су у Оловци поред Кладња, Трновац поред Тузле, Видаковићи и Горњи Раковац поред Маглаја, Лозна и Жељова поред Бановића, Загајница у општини Олово, Мекиш поред Тешња, Шарића брдо и на Комару поред Травника, те Трновац-Опара Нови Травник.

Споменици су рушени и у православном гробљу у Пламеницама поред Кључа, у селу Баре поред Хаџића, Дивјача код Семизовца – Илијаш, старом православном гробљу Младош поред Бусоваче, Љешево поред Илијаша, те у насељима Осијек и Бријешће поред Сарајева.

- У свим сарајевским општинама гдје је православно гробље рушени су споменици, а тако је и у Мостару и Ливну - наводе из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ и додају да све њихове наводе медији могу да провјере путем федералног и кантоналних министарстава унутрашњих послова.

Коментари 7
  • Generic placeholder image
    Ееј, браћо моја... 18.02.2023. 21:30
    ... пустите шупљу причу, кукумавчење и јуначење! Чије овце тога и ливада! Множите се, браћо! Маните телефоне и лапрдања!
  • Generic placeholder image
    Ke pasa 18.02.2023. 20:33
    Ulaze li u vandale oni koji iskopase svoje najmilije i premjeste ih u Miljevice a raku ostave da zjapi kao da je dan zivih mrtvaca.
  • Generic placeholder image
    Овај пут вам нема Клинтона 18.02.2023. 19:50
    С кад крмаче и кинжали покрију Сарај'во,нестаће вјере што гузицу пере.
  • Generic placeholder image
    Leo 18.02.2023. 19:16
    A sto deda-mraz cuti ..on reče da će dvije napraviti za jednu srušenu crkvu u Fatinoj avliji...Samo vi nasjedajte na ovo huskanje koje Bajazit plasira preko ovakvih kao deda-mraz Hrizostom...u pamet se jer će oni razguliti kad bude kasno da se kajete za uzvracanje...PRVO BUDITE SVJESNI DA SE POLA OVIH PRIJAVA ODNOSI NA NEMAR RODBINE,A ONDA SE TO PRIPISUJE VANDALIMA,KOJIH NARAVNO IMA, ALI PRVO UZMITE U OBZIR DA BI SRBIN I MRTVA CACU PRODAO
  • Generic placeholder image
    Tamo neko 18.02.2023. 16:49
    Samo reciprocitet, uzvratiti im istom mjerom ali prema zivima, kako oni prema nama tako I mi prema njima.Srbi opametite se vec jednom!!
  • Generic placeholder image
    Само реципроцитет 18.02.2023. 13:26
    Треба им узвратити истом мером.И онда ће се опаметити.
    А жалити се судијама и милицији која им аминуије,од тога нема ништа.
  • Generic placeholder image
    merc 18.02.2023. 12:54
    tužiti državu da namiri štetu
Повезане вијести
Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    23h 23m
    0
  • Крађа у Палама
    21h 41m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    3m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    18h 8m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    20h 56m
    0