Sistemsko rušenje pravoslavnih grobalja u FBiH

18.02.2023. 12:19
7
IZVOR: srna.rs

U prosjeku jednom mjesečno dolazi do skrnavljenja pravoslavnih objekata i grobalja na teritoriji FBiH, a skoro nikada nisu pronađeni izvršioci ovih krivičnih djela počinjenih iz nacionalne i vjerske mržnje, podaci su Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Iz ovog odbora pozivaju federalni MUP da procesuira izvršioce ovih krivičnih djela.

- Pozivamo sve Srbe koji utvrde da je došlo do oštećenja grobalja da nam se jave kako bi podnijeli krivične prijave protiv izvršilaca - navodi se u saopštenju.

Iz Odbora ističu da veliki broj napada na pravoslavna groblja nije dio maloljetničke delinkvencije, nego opšteg ambijenta u kojem je pravoslavlje postavljeno kao protivnik drugim religijama, a samim tim druge nacije imaju negativan odnos prema pravoslavlju što utiče i na generalno javno mnjenje u FBiH.

Navodeći da na današnje pravoslavne zadušnice žele da podsjete javnost na sistemsko rušenje pravoslavnih grobalja u FBiH, iz Odbora dodaju da u tom entitetu postoji oko 1.121 lokalitet sa pravoslavnim grobljima i da ne postoji opština gdje nisu rušeni pravoslavni spomenici.

- Srbi koji za pravoslavne praznike obilaze groblja svake godine budu neprijatno iznenađeni, jer su groblja redovno meta vandalskog ponašanja - navode iz Odbora.

U proteklih pet godina pravoslavni spomenici na grobljima rušeni su na sljedećim lokacijama - Ljubetovo, Mošćanica i Osojnica pored Zenice, Subotinja i Karaula pored Kaknja, Gornje Babice pored Lukavca, Brezičani kod Donjeg Vakufa, u bihaćkom naselju Nova četvrt, u Gornjoj Sanici u opštini Ključ, u selu Gostović u opštini Zavidovići, u Vozući pored Zavidovića, u Gornjoj Maoči u opštini Srebrenik, groblju Durač pored Gračanice, Krivača i Vrnojevići u opštini Živinice, te u Dubnici pored Kalesije.

Takođe, pravoslavni spomenici na grobljima rušeni su u Olovci pored Kladnja, Trnovac pored Tuzle, Vidakovići i Gornji Rakovac pored Maglaja, Lozna i Željova pored Banovića, Zagajnica u opštini Olovo, Mekiš pored Tešnja, Šarića brdo i na Komaru pored Travnika, te Trnovac-Opara Novi Travnik.

Spomenici su rušeni i u pravoslavnom groblju u Plamenicama pored Ključa, u selu Bare pored Hadžića, Divjača kod Semizovca – Ilijaš, starom pravoslavnom groblju Mladoš pored Busovače, Lješevo pored Ilijaša, te u naseljima Osijek i Briješće pored Sarajeva.

- U svim sarajevskim opštinama gdje je pravoslavno groblje rušeni su spomenici, a tako je i u Mostaru i Livnu - navode iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH i dodaju da sve njihove navode mediji mogu da provjere putem federalnog i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

Komentari 7
  • Generic placeholder image
    Eej, braćo moja... 18.02.2023. 21:30
    ... pustite šuplju priču, kukumavčenje i junačenje! Čije ovce toga i livada! Množite se, braćo! Manite telefone i laprdanja!
  • Generic placeholder image
    Ke pasa 18.02.2023. 20:33
    Ulaze li u vandale oni koji iskopase svoje najmilije i premjeste ih u Miljevice a raku ostave da zjapi kao da je dan zivih mrtvaca.
  • Generic placeholder image
    Ovaj put vam nema Klintona 18.02.2023. 19:50
    S kad krmače i kinžali pokriju Saraj'vo,nestaće vjere što guzicu pere.
  • Generic placeholder image
    Leo 18.02.2023. 19:16
    A sto deda-mraz cuti ..on reče da će dvije napraviti za jednu srušenu crkvu u Fatinoj avliji...Samo vi nasjedajte na ovo huskanje koje Bajazit plasira preko ovakvih kao deda-mraz Hrizostom...u pamet se jer će oni razguliti kad bude kasno da se kajete za uzvracanje...PRVO BUDITE SVJESNI DA SE POLA OVIH PRIJAVA ODNOSI NA NEMAR RODBINE,A ONDA SE TO PRIPISUJE VANDALIMA,KOJIH NARAVNO IMA, ALI PRVO UZMITE U OBZIR DA BI SRBIN I MRTVA CACU PRODAO
  • Generic placeholder image
    Tamo neko 18.02.2023. 16:49
    Samo reciprocitet, uzvratiti im istom mjerom ali prema zivima, kako oni prema nama tako I mi prema njima.Srbi opametite se vec jednom!!
  • Generic placeholder image
    Samo reciprocitet 18.02.2023. 13:26
    Treba im uzvratiti istom merom.I onda će se opametiti.
    A žaliti se sudijama i miliciji koja im aminuije,od toga nema ništa.
  • Generic placeholder image
    merc 18.02.2023. 12:54
    tužiti državu da namiri štetu
Povezane vijesti
Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
Identifikovani žena i dijete pronađeni u koritu Miljacke Identifikovani žena i dijete pronađeni u koritu Miljacke
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    23h 32m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    22h 28m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    22h 32m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    19h 25m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    13h 16m
    1