Скуп "Комета 2022" окупио бројне стручњаке из машинства

17.11.2022. 15:16
0
ИЗВОР: srna.rs

На Јахорини је данас отворена Шеста конференција "Примијењене технологије у машинском инжењерству - Комета 2022", која је окупила домаће и стручњаке из иностранства, у организацији Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Декан Машинског факултета Милија Краишник рекао је новинарима да ће конференција бити организована у седам секција.

- Конференција окупља велики број домаћих, регионалних, па и свјетских стручњака из широког подручја машинског инжењерства - рекао је Краишник, који је и предсједник Организационог одбора.

Према његовим ријечима, за конференцију је било пријављено 120 радова, али је за објаву у зборнику одабран 101 рад и четири пленарна излагања еминентних професора из Словеније, Хрватске, Србије и Грчке.

- Рекордан број аутора и коаутора, њих 300 из 25 земаља свијета, резултат је наших активности у прошлости у смислу међународне видљивости конференције и подизања њеног угледа и рејтинга, не само регионалног него и ширим међународним круговима - навео је Краишник.

Он је додао да је посебна секција намијењена за млађе колеге, студенте, чији су радови рецензирани блажим критеријумима.

- Њихове научноистраживачке активности настале су као резултат израде мастер радова, а неки дио радова настао је као дио реализације студентских пројеката - прецизирао је Краишник.

Професор Машинског факултета Универзитета у Марибору Томаж Вухерер, који води лабораторију за заваривање, рекао је да ће учеснике конференције упознати о експериментима која се спроводе у овој лабораторији.

Он је рекао да први пут учествује на овој конференцији и да је за њу чуо од колега са којима сарађује у Србији и БиХ.

- Нашли смо заједнички језик и договорили се за предавање - додао је Вухерер и изразио увјерење да је ово само почетак даље сарадње.

Један од циљева конференције јесте да се кроз јавне презентације актуелних научно-истраживачких достигнућа и нових конструкционих рјешења допринесе повећању конкурентности националних привредних субјеката.

Организатори конференције увјерени су да ће она још више ојачати сарадњу са академском заједницом, начуно-истраживачким институцијама и, прије свега, са привредним субјектима, те да ће створити боље окружење за интензивнији индустријски развој.

Конференција се одржава од суботе, 19. новембра, у хотелу "Рајска долина" на Јахорини.

Коментари 0
Повезане вијести
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Конкурс за упис студената 12. јуна Конкурс за упис студената 12. јуна
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    4h 50m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    22h 55m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    19h 4m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    22h 43m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    17h 11m
    0