Skup "Kometa 2022" okupio brojne stručnjake iz mašinstva

17.11.2022. 15:16
0
IZVOR: srna.rs

Na Jahorini je danas otvorena Šesta konferencija "Primijenjene tehnologije u mašinskom inženjerstvu - Kometa 2022", koja je okupila domaće i stručnjake iz inostranstva, u organizaciji Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Dekan Mašinskog fakulteta Milija Kraišnik rekao je novinarima da će konferencija biti organizovana u sedam sekcija.

- Konferencija okuplja veliki broj domaćih, regionalnih, pa i svjetskih stručnjaka iz širokog područja mašinskog inženjerstva - rekao je Kraišnik, koji je i predsjednik Organizacionog odbora.

Prema njegovim riječima, za konferenciju je bilo prijavljeno 120 radova, ali je za objavu u zborniku odabran 101 rad i četiri plenarna izlaganja eminentnih profesora iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Grčke.

- Rekordan broj autora i koautora, njih 300 iz 25 zemalja svijeta, rezultat je naših aktivnosti u prošlosti u smislu međunarodne vidljivosti konferencije i podizanja njenog ugleda i rejtinga, ne samo regionalnog nego i širim međunarodnim krugovima - naveo je Kraišnik.

On je dodao da je posebna sekcija namijenjena za mlađe kolege, studente, čiji su radovi recenzirani blažim kriterijumima.

- Njihove naučnoistraživačke aktivnosti nastale su kao rezultat izrade master radova, a neki dio radova nastao je kao dio realizacije studentskih projekata - precizirao je Kraišnik.

Profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Mariboru Tomaž Vuherer, koji vodi laboratoriju za zavarivanje, rekao je da će učesnike konferencije upoznati o eksperimentima koja se sprovode u ovoj laboratoriji.

On je rekao da prvi put učestvuje na ovoj konferenciji i da je za nju čuo od kolega sa kojima sarađuje u Srbiji i BiH.

- Našli smo zajednički jezik i dogovorili se za predavanje - dodao je Vuherer i izrazio uvjerenje da je ovo samo početak dalje saradnje.

Jedan od ciljeva konferencije jeste da se kroz javne prezentacije aktuelnih naučno-istraživačkih dostignuća i novih konstrukcionih rješenja doprinese povećanju konkurentnosti nacionalnih privrednih subjekata.

Organizatori konferencije uvjereni su da će ona još više ojačati saradnju sa akademskom zajednicom, načuno-istraživačkim institucijama i, prije svega, sa privrednim subjektima, te da će stvoriti bolje okruženje za intenzivniji industrijski razvoj.

Konferencija se održava od subote, 19. novembra, u hotelu "Rajska dolina" na Jahorini.

Komentari 0
Povezane vijesti
Banjanin: Naučni rad objavljen u vrhunskom međunarodnom časopisu - dokaz da se u Istočnom Sarajevu školuju kvalitetni kadrovi Banjanin: Naučni rad objavljen u vrhunskom međunarodnom časopisu - dokaz da se u Istočnom Sa...
Univerzitet u Istočnom Sarajevu uvršten na listu najboljih univerziteta u Evropi Univerzitet u Istočnom Sarajevu uvršten na listu najboljih univerziteta u Evropi
Univerzitet u Istočnom Sarajevu proslavio 31 godinu postojanja i rada Univerzitet u Istočnom Sarajevu proslavio 31 godinu postojanja i rada
Najčitanije
 • Posljednji ispraćaj Dalibora Pljevaljčića
  10h 43m
  0
 • Obavještenje o prijemu zahtjeva kategorisanih boraca VRS na jedinstveni mjesečni borački dodatak
  12h 32m
  0
 • Aleksandra je pobijedila rak sa metastazama na sedam organa
  17h 14m
  1
 • Banjanin: Naučni rad objavljen u vrhunskom međunarodnom časopisu - dokaz da se u Istočnom Sarajevu školuju kvalitetni kadrovi
  15h 8m
  4
 • Sandri Savić potrebni dobrovoljni davaoci krvi na VMA
  7h 4m
  0