Skup "Kometa 2022" okupio brojne stručnjake iz mašinstva

17.11.2022. 15:16
0
IZVOR: srna.rs

Na Jahorini je danas otvorena Šesta konferencija "Primijenjene tehnologije u mašinskom inženjerstvu - Kometa 2022", koja je okupila domaće i stručnjake iz inostranstva, u organizaciji Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Dekan Mašinskog fakulteta Milija Kraišnik rekao je novinarima da će konferencija biti organizovana u sedam sekcija.

- Konferencija okuplja veliki broj domaćih, regionalnih, pa i svjetskih stručnjaka iz širokog područja mašinskog inženjerstva - rekao je Kraišnik, koji je i predsjednik Organizacionog odbora.

Prema njegovim riječima, za konferenciju je bilo prijavljeno 120 radova, ali je za objavu u zborniku odabran 101 rad i četiri plenarna izlaganja eminentnih profesora iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Grčke.

- Rekordan broj autora i koautora, njih 300 iz 25 zemalja svijeta, rezultat je naših aktivnosti u prošlosti u smislu međunarodne vidljivosti konferencije i podizanja njenog ugleda i rejtinga, ne samo regionalnog nego i širim međunarodnim krugovima - naveo je Kraišnik.

On je dodao da je posebna sekcija namijenjena za mlađe kolege, studente, čiji su radovi recenzirani blažim kriterijumima.

- Njihove naučnoistraživačke aktivnosti nastale su kao rezultat izrade master radova, a neki dio radova nastao je kao dio realizacije studentskih projekata - precizirao je Kraišnik.

Profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Mariboru Tomaž Vuherer, koji vodi laboratoriju za zavarivanje, rekao je da će učesnike konferencije upoznati o eksperimentima koja se sprovode u ovoj laboratoriji.

On je rekao da prvi put učestvuje na ovoj konferenciji i da je za nju čuo od kolega sa kojima sarađuje u Srbiji i BiH.

- Našli smo zajednički jezik i dogovorili se za predavanje - dodao je Vuherer i izrazio uvjerenje da je ovo samo početak dalje saradnje.

Jedan od ciljeva konferencije jeste da se kroz javne prezentacije aktuelnih naučno-istraživačkih dostignuća i novih konstrukcionih rješenja doprinese povećanju konkurentnosti nacionalnih privrednih subjekata.

Organizatori konferencije uvjereni su da će ona još više ojačati saradnju sa akademskom zajednicom, načuno-istraživačkim institucijama i, prije svega, sa privrednim subjektima, te da će stvoriti bolje okruženje za intenzivniji industrijski razvoj.

Konferencija se održava od subote, 19. novembra, u hotelu "Rajska dolina" na Jahorini.

Komentari 0
Povezane vijesti
"Katera" donosi konkurs za upis studenata u akademskoj 2024/2025. godini "Katera" donosi konkurs za upis studenata u akademskoj 2024/2025. godini
Promovisana 22 diplomirana inženjera i šest mastera mašinstva Promovisana 22 diplomirana inženjera i šest mastera mašinstva
Promocija diplomiranih inženjera i mastera mašinstva Promocija diplomiranih inženjera i mastera mašinstva
Najčitanije
 • Kosovski novomučenik otac Hariton
  15h 38m
  1
 • Preminuo mladi golman reprezentacije Crne Gore
  11h 45m
  0
 • Održan Sabor izvornog pjevanja
  5h 24m
  0
 • Služen parastos za poginule borce iz Kasindola (FOTO)
  13h 28m
  2
 • Šehovac: Helez svojim izjavama želi dobiti više glasova na lokalnim izborima
  11h 33m
  16