Skup "Kometa 2022" okupio brojne stručnjake iz mašinstva

17.11.2022. 15:16
0
IZVOR: srna.rs

Na Jahorini je danas otvorena Šesta konferencija "Primijenjene tehnologije u mašinskom inženjerstvu - Kometa 2022", koja je okupila domaće i stručnjake iz inostranstva, u organizaciji Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Dekan Mašinskog fakulteta Milija Kraišnik rekao je novinarima da će konferencija biti organizovana u sedam sekcija.

- Konferencija okuplja veliki broj domaćih, regionalnih, pa i svjetskih stručnjaka iz širokog područja mašinskog inženjerstva - rekao je Kraišnik, koji je i predsjednik Organizacionog odbora.

Prema njegovim riječima, za konferenciju je bilo prijavljeno 120 radova, ali je za objavu u zborniku odabran 101 rad i četiri plenarna izlaganja eminentnih profesora iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Grčke.

- Rekordan broj autora i koautora, njih 300 iz 25 zemalja svijeta, rezultat je naših aktivnosti u prošlosti u smislu međunarodne vidljivosti konferencije i podizanja njenog ugleda i rejtinga, ne samo regionalnog nego i širim međunarodnim krugovima - naveo je Kraišnik.

On je dodao da je posebna sekcija namijenjena za mlađe kolege, studente, čiji su radovi recenzirani blažim kriterijumima.

- Njihove naučnoistraživačke aktivnosti nastale su kao rezultat izrade master radova, a neki dio radova nastao je kao dio realizacije studentskih projekata - precizirao je Kraišnik.

Profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Mariboru Tomaž Vuherer, koji vodi laboratoriju za zavarivanje, rekao je da će učesnike konferencije upoznati o eksperimentima koja se sprovode u ovoj laboratoriji.

On je rekao da prvi put učestvuje na ovoj konferenciji i da je za nju čuo od kolega sa kojima sarađuje u Srbiji i BiH.

- Našli smo zajednički jezik i dogovorili se za predavanje - dodao je Vuherer i izrazio uvjerenje da je ovo samo početak dalje saradnje.

Jedan od ciljeva konferencije jeste da se kroz javne prezentacije aktuelnih naučno-istraživačkih dostignuća i novih konstrukcionih rješenja doprinese povećanju konkurentnosti nacionalnih privrednih subjekata.

Organizatori konferencije uvjereni su da će ona još više ojačati saradnju sa akademskom zajednicom, načuno-istraživačkim institucijama i, prije svega, sa privrednim subjektima, te da će stvoriti bolje okruženje za intenzivniji industrijski razvoj.

Konferencija se održava od subote, 19. novembra, u hotelu "Rajska dolina" na Jahorini.

Komentari 0
Povezane vijesti
Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImago Institutions Rankings Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImag...
Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine
Konkurs za upis studenata 12. juna Konkurs za upis studenata 12. juna
Najčitanije
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    22h 17m
    7
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    8h 16m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    6h 43m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    8h 35m
    0
  • "Kad ti život stvori hiljadu razloga za plakanje, ti mu pokaži hiljadu razloga za osmijeh!"
    9h 33m
    1