Словенци бирају предсједника

23.10.2022. 10:30
0
ИЗВОР: srna.rs

У Словенији се данас одржавају предсједнички избори, седми по реду од стицања независности.

Некадашњи министар спољних послова Анже Логар /46/, кандидат опозиционих конзервативаца из Словеначке демократске странке Јанеза Јанше, уочи првог круга има највећу подршку по анкетама - 31,7 одсто.

Независни кандидат Наташа Пирц Мусар /54/, бивша новинарка и адвокат специјализован за заштиту личних података која је бранила и Меланију Трамп, према анкетама осваја око 20 одсто гласова, а у стопу је слиједи Милан Брглез, бивши предсједник парламента који има подршку владајућег Покрета за слободу.

На изборима се такмичи још четворо кандидата - Сабина Сенчар из популистичке странке Ресни.ца, кандидат љевице Миха Кордиш, посланик странке Нова Словенија Јанез Циглер Краљ и градоначелник Кочевја и кандидат зелених Владимир Пребилич, али они далеко заостају у анкетама.

Ако се буде ишло у други круг предсједничких избора, он ће бити одржан 13. новембра.

Садашњем предсједнику Боруту Пахору у децембру истиче други мандат на дужности предсједника и више се по Уставу не може кандидовати.

У бирачки списак за предсједничке изборе уписано је укупно 1.694.429 бирача, од којих 107.107 има стално пребивалиште у иностранству.

Избори ће бити одржани на 3.183 биралишта у Словенији, укључујући 96 бирачких мјеста за пријевремено гласање, а у иностранству ће бити отворено 30 бирачких мјеста.

Побједник ће бити пети по реду предсједник Словеније. Актуелни предсједник Борут Пахор и први предсједник Милан Кучан успјели су освојити сваки по два петогодишња мандата на челу државе.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    9h 59m
    8
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    12h 30m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    10h 13m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    10h 5m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    2h 20m
    0