Служен парастос за погинуле борце Српске гарде Илиџа (ФОТО)

01.10.2022. 12:30
0
ИЗВОР: katera.news

У Храму Светог Василија Острошког на Вељинама, у Источном Сарајеву, данас је служен парастос за погинуле припаднике Српске гарде Илиџа.

Српска гарда Илиџа представља елитну јединицу Илиџанске бригаде Војске Републике Српске, формирану прије 30 година.

Мирослав Лучић, припадник Српске гарде Илиџа, подсјетио је да је на данашњи дан формирана Српска гарда Илиџа због потребе постојања храбре јединице, способне да стигне, али и да утекне непријатељу, те помогне српском народу на подручју Сарајевског-романијског ратишта.

Према његовим ријечима, ова гарда је, осим што је пружала помоћ српском народу, помогла сачувању српске територије.

Упркос успјешно оствареном задатку, велики број бораца ове гарде своје животе је положио у темеље Републике Српске, а према Лучићевим ријечима, кроз гарду је прошло између 150 и 200 најхрабријих бораца.

- У ову јединицу су могли ући они који су се до тог 1. октобра 1992. године показали и доказали као храбри и неустрашиви борци и патриоте који су спремни да дају живот за Републику Српску и свој народ – рекао је Лучић.

Он је рекао да борци Српске гарда Илиџа на скроман начин обиљеже овај важан датум, сјећајући се ратних дана и другова.

Како каже, након рата девет припадника ове гарде је преминуло, а остатак „гардиста“ је, осим у Републици Српској, тренутно у Аустралији, Канади, Америци, Швајцарској, Аустралији, те Црној Гори.

Слика

Фото: katera.news

Лучић каже да је поносан на допринос „гардиста“ у одбрани Српске Илиџе и Српског Сарајева, као и на чињеницу да је Зоран Капетина предводио ову елитну јединицу.

- Мислим да народ Српске Илиџе и Српског Сарајева добро зна ко је Српска гарда Илиџа, и дан данас људи препознају те момке. Изразито сам поносан на то што у нашем раду није никаква мрља направљена – истакао је он.

Он је нагласио значај очувања културе сјећања, не само на борце, него на цјелокупну борбу за одбрану српског народа.

- Данас ћу на нашем састанку предложити да формирамо Удружење Српска гарда Илиџа, због потребе чувања сјећања на наше погинуле саборце и на нашу борбу за одбрану и слободу српског народа. Сви ми припадници тих елитних јединица морамо томе посветити посебну пажњу, али нам је потребна помоћ локалне заједнице и државе, јер је то наш заједнички задатак – закључио је он.

Слика

Фото: katera.news

Предсједник Скупштине Борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац истакао је да се сва борба наметнутог рата исплатила јер је остварен циљ – слобода Републике Српске.

- Ми смо били присиљени да бранимо своје домове, не да нападамо и отимамо туђе – рекао је он.

Он је подсјетио да је Српска гарда Илиџа настала од јединице Илиџанске бригаде Војске Републике Српске, те да су је сачињавали млади момци, који су жељели сачувати и одбранити срспку териотрију.

- Као припадник Војне полиције, био сам саборац Српске гарде Илиџа и увијек смо се такмичили ко ће боље одбранити територију и ко ће је више ослободити. Тада је то било здраво такмичење, ко ће се боље показати за Републику Српску – рекао је он.

Према његовим ријечима, то такмичење у одбрани Републике Српске однијело је велики број живота.

Он је нагласио да су оваква обиљежавања значајна, јер чувају од заборава све оно што је народ ове регије прошао прије 30 година.

- Ми Срби врло брзо заборављамо. Добри смо кад је у питању терен, али када је мир заборавимо шта се стварно дешавало – рекао је он.

Слика

Фото: katera.news

Коментари 0
Повезане вијести
Архимандрит Aндреј: Чувати сјећање на погинуле српске војнике и војсковође Архимандрит Aндреј: Чувати сјећање на погинуле српске војнике и војсковође
Прије 30 година формиран Први јуришни батаљон (ВИДЕО) Прије 30 година формиран Први јуришни батаљон (ВИДЕО)
Сутра обиљежавање годишњице свирепог убиства 21 борца у мјесту Чакле Сутра обиљежавање годишњице свирепог убиства 21 борца у мјесту Чакле
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 47m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    11h 1m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    8h 51m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    12h 6m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    6h 49m
    0