Служен парастос за погинуле борце Српске гарде Илиџа (ФОТО)

01.10.2022. 12:30
0
ИЗВОР: katera.news

У Храму Светог Василија Острошког на Вељинама, у Источном Сарајеву, данас је служен парастос за погинуле припаднике Српске гарде Илиџа.

Српска гарда Илиџа представља елитну јединицу Илиџанске бригаде Војске Републике Српске, формирану прије 30 година.

Мирослав Лучић, припадник Српске гарде Илиџа, подсјетио је да је на данашњи дан формирана Српска гарда Илиџа због потребе постојања храбре јединице, способне да стигне, али и да утекне непријатељу, те помогне српском народу на подручју Сарајевског-романијског ратишта.

Према његовим ријечима, ова гарда је, осим што је пружала помоћ српском народу, помогла сачувању српске територије.

Упркос успјешно оствареном задатку, велики број бораца ове гарде своје животе је положио у темеље Републике Српске, а према Лучићевим ријечима, кроз гарду је прошло између 150 и 200 најхрабријих бораца.

- У ову јединицу су могли ући они који су се до тог 1. октобра 1992. године показали и доказали као храбри и неустрашиви борци и патриоте који су спремни да дају живот за Републику Српску и свој народ – рекао је Лучић.

Он је рекао да борци Српске гарда Илиџа на скроман начин обиљеже овај важан датум, сјећајући се ратних дана и другова.

Како каже, након рата девет припадника ове гарде је преминуло, а остатак „гардиста“ је, осим у Републици Српској, тренутно у Аустралији, Канади, Америци, Швајцарској, Аустралији, те Црној Гори.

Слика

Фото: katera.news

Лучић каже да је поносан на допринос „гардиста“ у одбрани Српске Илиџе и Српског Сарајева, као и на чињеницу да је Зоран Капетина предводио ову елитну јединицу.

- Мислим да народ Српске Илиџе и Српског Сарајева добро зна ко је Српска гарда Илиџа, и дан данас људи препознају те момке. Изразито сам поносан на то што у нашем раду није никаква мрља направљена – истакао је он.

Он је нагласио значај очувања културе сјећања, не само на борце, него на цјелокупну борбу за одбрану српског народа.

- Данас ћу на нашем састанку предложити да формирамо Удружење Српска гарда Илиџа, због потребе чувања сјећања на наше погинуле саборце и на нашу борбу за одбрану и слободу српског народа. Сви ми припадници тих елитних јединица морамо томе посветити посебну пажњу, али нам је потребна помоћ локалне заједнице и државе, јер је то наш заједнички задатак – закључио је он.

Слика

Фото: katera.news

Предсједник Скупштине Борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац истакао је да се сва борба наметнутог рата исплатила јер је остварен циљ – слобода Републике Српске.

- Ми смо били присиљени да бранимо своје домове, не да нападамо и отимамо туђе – рекао је он.

Он је подсјетио да је Српска гарда Илиџа настала од јединице Илиџанске бригаде Војске Републике Српске, те да су је сачињавали млади момци, који су жељели сачувати и одбранити срспку териотрију.

- Као припадник Војне полиције, био сам саборац Српске гарде Илиџа и увијек смо се такмичили ко ће боље одбранити територију и ко ће је више ослободити. Тада је то било здраво такмичење, ко ће се боље показати за Републику Српску – рекао је он.

Према његовим ријечима, то такмичење у одбрани Републике Српске однијело је велики број живота.

Он је нагласио да су оваква обиљежавања значајна, јер чувају од заборава све оно што је народ ове регије прошао прије 30 година.

- Ми Срби врло брзо заборављамо. Добри смо кад је у питању терен, али када је мир заборавимо шта се стварно дешавало – рекао је он.

Слика

Фото: katera.news

Коментари 0
Повезане вијести
Ко је прави херој Требиња: Срђан Алексић или Александар Маслеша? Ко је прави херој Требиња: Срђан Алексић или Александар Маслеша?
Данас обиљежавање годишњице свирепог убиства 21 борца у мјесту Чакле Данас обиљежавање годишњице свирепог убиства 21 борца у мјесту Чакле
Сутра обиљежавање годишњице свирепог убиства 21 борца у мјесту Чакле Сутра обиљежавање годишњице свирепог убиства 21 борца у мјесту Чакле
Најчитаније
 • Најугроженијима 200 килограма свињског меса
  9h 6m
  4
 • Изабрани вршиоци дужности чланова Предсједништва СДС-а
  23h 24m
  11
 • Театар у сарајевских Срба
  41m
  0
 • Покренут поступак против Србије због истицања заставе у свлачионици
  23h 8m
  0
 • Тениски клуб „Војковићи“ освојио седам медаља у „Зетри“
  23h 38m
  0