Služen parastos za poginule borce Srpske garde Ilidža (FOTO)

01.10.2022. 12:30
0
IZVOR: katera.news

U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, u Istočnom Sarajevu, danas je služen parastos za poginule pripadnike Srpske garde Ilidža.

Srpska garda Ilidža predstavlja elitnu jedinicu Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske, formiranu prije 30 godina.

Miroslav Lučić, pripadnik Srpske garde Ilidža, podsjetio je da je na današnji dan formirana Srpska garda Ilidža zbog potrebe postojanja hrabre jedinice, sposobne da stigne, ali i da utekne neprijatelju, te pomogne srpskom narodu na području Sarajevskog-romanijskog ratišta.

Prema njegovim riječima, ova garda je, osim što je pružala pomoć srpskom narodu, pomogla sačuvanju srpske teritorije.

Uprkos uspješno ostvarenom zadatku, veliki broj boraca ove garde svoje živote je položio u temelje Republike Srpske, a prema Lučićevim riječima, kroz gardu je prošlo između 150 i 200 najhrabrijih boraca.

- U ovu jedinicu su mogli ući oni koji su se do tog 1. oktobra 1992. godine pokazali i dokazali kao hrabri i neustrašivi borci i patriote koji su spremni da daju život za Republiku Srpsku i svoj narod – rekao je Lučić.

On je rekao da borci Srpske garda Ilidža na skroman način obilježe ovaj važan datum, sjećajući se ratnih dana i drugova.

Kako kaže, nakon rata devet pripadnika ove garde je preminulo, a ostatak „gardista“ je, osim u Republici Srpskoj, trenutno u Australiji, Kanadi, Americi, Švajcarskoj, Australiji, te Crnoj Gori.

Slika

Foto: katera.news

Lučić kaže da je ponosan na doprinos „gardista“ u odbrani Srpske Ilidže i Srpskog Sarajeva, kao i na činjenicu da je Zoran Kapetina predvodio ovu elitnu jedinicu.

- Mislim da narod Srpske Ilidže i Srpskog Sarajeva dobro zna ko je Srpska garda Ilidža, i dan danas ljudi prepoznaju te momke. Izrazito sam ponosan na to što u našem radu nije nikakva mrlja napravljena – istakao je on.

On je naglasio značaj očuvanja kulture sjećanja, ne samo na borce, nego na cjelokupnu borbu za odbranu srpskog naroda.

- Danas ću na našem sastanku predložiti da formiramo Udruženje Srpska garda Ilidža, zbog potrebe čuvanja sjećanja na naše poginule saborce i na našu borbu za odbranu i slobodu srpskog naroda. Svi mi pripadnici tih elitnih jedinica moramo tome posvetiti posebnu pažnju, ali nam je potrebna pomoć lokalne zajednice i države, jer je to naš zajednički zadatak – zaključio je on.

Slika

Foto: katera.news

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac istakao je da se sva borba nametnutog rata isplatila jer je ostvaren cilj – sloboda Republike Srpske.

- Mi smo bili prisiljeni da branimo svoje domove, ne da napadamo i otimamo tuđe – rekao je on.

On je podsjetio da je Srpska garda Ilidža nastala od jedinice Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske, te da su je sačinjavali mladi momci, koji su željeli sačuvati i odbraniti srspku teriotriju.

- Kao pripadnik Vojne policije, bio sam saborac Srpske garde Ilidža i uvijek smo se takmičili ko će bolje odbraniti teritoriju i ko će je više osloboditi. Tada je to bilo zdravo takmičenje, ko će se bolje pokazati za Republiku Srpsku – rekao je on.

Prema njegovim riječima, to takmičenje u odbrani Republike Srpske odnijelo je veliki broj života.

On je naglasio da su ovakva obilježavanja značajna, jer čuvaju od zaborava sve ono što je narod ove regije prošao prije 30 godina.

- Mi Srbi vrlo brzo zaboravljamo. Dobri smo kad je u pitanju teren, ali kada je mir zaboravimo šta se stvarno dešavalo – rekao je on.

Slika

Foto: katera.news

Komentari 0
Povezane vijesti
Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe
Prije 30 godina formiran Prvi jurišni bataljon (VIDEO) Prije 30 godina formiran Prvi jurišni bataljon (VIDEO)
Sutra obilježavanje godišnjice svirepog ubistva 21 borca u mjestu Čakle Sutra obilježavanje godišnjice svirepog ubistva 21 borca u mjestu Čakle
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    20h 22m
    0
  • Krađa u Palama
    18h 40m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    15h 7m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    17h 55m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    11h 16m
    0