Служен парастос за погинуле српске борце из сарајевских општина

06.03.2021. 13:19
0
ИЗВОР: СРНА

У Братунцу је данас, на Велике или Васкршње задушнице, служен парастос за 185 погинулих српских бораца чији су посмртни остаци пренесени на братуначко гробље током егзодуса сарајевских Срба, након потписивања Дејтонског споразума 1995. године.

Некадашњи предсједник Извршног одбора сарајевске општине Хаџићи Видомир Бандука рекао је да, приликом напуштања одбрањених вјековних огњишта, породице погинулих нису хтјеле да оставе своје јунаке да им скрнаве гробове и пренијеле су њихове посмртне остатке у Братунац, гдје су се населиле.

- Прије 25 година, на данашњи дан, 6. марта, завршено је исељавање Срба из Хаџића и преношење посмртних остатака погинулих бораца који су смирај нашли код браће, овдје у Подрињу, код сабораца из овог краја. Те жртве за слободу српског народа и стварање Републике Српске не смију бити заборављене и сваке године подсјећамо на те људе и догађаје -  истакао је Бандука.

На братуначком гробљу сахрањен је највећи број погинулих из Хаџића, те мањи број из Илијаша, Илиџе и других сарајевских општина.

Предсједник Удружења логораша регије Бирач Винко Лале рекао је да се догађаји након потписивања Дејтонског споразума, српски егзодус из сарајевских општина када су живи селили са мртвима, морају памтити и подсјећати се на те трауме и неправду.

- Институције Републике Српске треба да обрате посебну пажњу на ову категорију становништва, које је оставило све што су генерације стварале и кренуло у неизвјесност да живи слободни у Републици Српској за коју су се борили и дали велике жртве -  поручио је Лале.

Данашњим парастосом обиљежено је 25 година од преноса посмртних остатака погинулих српских бораца из сарајевских општина у Братунац.

Породице многих погинулих бораца са сарајевског ратишта, који су сахрањени у братуначком гробљу, раселиле су се касније по свијету, али се гробље одржава, чува се сјећање, одаје почаст, служе парастоси и прислужују свијеће за покој њихових душа иако ближи сродници многих нису у могућности да чешће посјећују њихове гробове.

Због епидемиолошких мјера парастосу је присуствовао ограничен број сабораца и сродника погинулих.

Парастос је организовала Борачака организација Братунац.

Коментари 0
Повезане вијести
На "Малом Зејтинлику" помен погинулима и сјећање на егзодус На "Малом Зејтинлику" помен погинулима и сјећање на егзодус
Парастос за невине жртве егзодуса сарајевских Срба Парастос за невине жртве егзодуса сарајевских Срба
Дејтонски споразум је био неправедан према сарајевским Србима Дејтонски споразум је био неправедан према сарајевским Србима
Најчитаније
 • Писмено се огласили из ЈЗУ „Србија“ о епидемији
  2h 39m
  2
 • Амбасадор САД у БиХ у посјети општини Источна Илиџа
  22h 47m
  0
 • Доситеј - просвјетитељ, писац, педагог, полиглота…
  3m
  0
 • Осам шампионских титула џудистима „Фамоса“ на првенству Републике Српске за јуниоре и старије пионире
  21h 57m
  0
 • У селу Осјек жена погинула од струјног удара
  3h 41m
  0