Služen parastos za poginule srpske borce iz sarajevskih opština

06.03.2021. 13:19
0
IZVOR: SRNA

U Bratuncu je danas, na Velike ili Vaskršnje zadušnice, služen parastos za 185 poginulih srpskih boraca čiji su posmrtni ostaci preneseni na bratunačko groblje tokom egzodusa sarajevskih Srba, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine.

Nekadašnji predsjednik Izvršnog odbora sarajevske opštine Hadžići Vidomir Banduka rekao je da, prilikom napuštanja odbranjenih vjekovnih ognjišta, porodice poginulih nisu htjele da ostave svoje junake da im skrnave grobove i prenijele su njihove posmrtne ostatke u Bratunac, gdje su se naselile.

- Prije 25 godina, na današnji dan, 6. marta, završeno je iseljavanje Srba iz Hadžića i prenošenje posmrtnih ostataka poginulih boraca koji su smiraj našli kod braće, ovdje u Podrinju, kod saboraca iz ovog kraja. Te žrtve za slobodu srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske ne smiju biti zaboravljene i svake godine podsjećamo na te ljude i događaje -  istakao je Banduka.

Na bratunačkom groblju sahranjen je najveći broj poginulih iz Hadžića, te manji broj iz Ilijaša, Ilidže i drugih sarajevskih opština.

Predsjednik Udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale rekao je da se događaji nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, srpski egzodus iz sarajevskih opština kada su živi selili sa mrtvima, moraju pamtiti i podsjećati se na te traume i nepravdu.

- Institucije Republike Srpske treba da obrate posebnu pažnju na ovu kategoriju stanovništva, koje je ostavilo sve što su generacije stvarale i krenulo u neizvjesnost da živi slobodni u Republici Srpskoj za koju su se borili i dali velike žrtve -  poručio je Lale.

Današnjim parastosom obilježeno je 25 godina od prenosa posmrtnih ostataka poginulih srpskih boraca iz sarajevskih opština u Bratunac.

Porodice mnogih poginulih boraca sa sarajevskog ratišta, koji su sahranjeni u bratunačkom groblju, raselile su se kasnije po svijetu, ali se groblje održava, čuva se sjećanje, odaje počast, služe parastosi i prislužuju svijeće za pokoj njihovih duša iako bliži srodnici mnogih nisu u mogućnosti da češće posjećuju njihove grobove.

Zbog epidemioloških mjera parastosu je prisustvovao ograničen broj saboraca i srodnika poginulih.

Parastos je organizovala Boračaka organizacija Bratunac.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na "Malom Zejtinliku" pomen poginulima i sjećanje na egzodus Na "Malom Zejtinliku" pomen poginulima i sjećanje na egzodus
Parastos za nevine žrtve egzodusa sarajevskih Srba Parastos za nevine žrtve egzodusa sarajevskih Srba
Dejtonski sporazum je bio nepravedan prema sarajevskim Srbima Dejtonski sporazum je bio nepravedan prema sarajevskim Srbima
Najčitanije
 • Počela isplata godišnjeg boračkog dodatka
  23h 9m
  3
 • Položen kamen temeljac za izgradnju zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo
  22h 4m
  5
 • Milan Savić predsjednik Studentskog parlamenta
  19h 22m
  5
 • Zbog udesa obustavljen saobraćaj na putu Zvornik-Vlasenica
  19h 12m
  0
 • Ambasador SAD u BiH u posjeti opštini Istočna Ilidža
  16h 19m
  0