Служен помен за страдале мјештане Брезја

19.06.2022. 19:08
0
ИЗВОР: srna.rs

У селу Брезје на Мајевици данас је служен парастос поводом 30 година од страдања 12 мјештана овог села у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је да је данас обиљежено 30 година од трагедије у Брезју када су страдали цивили и када је дошло до заробљавања мјештана, који су одведени у логоре у Сребреник и у Тузлу.

Савић је напоменуо да невине жртве не смију бити заборављене, те да су страхоте рата на свим странама опомена да треба градити боље односе и чувати мир.

- Брезје је страдалничко мјесто и сви морамо пронаћи начин да ублажимо посљедице велике трагедије која је 19. јуна 1992. године задесила ово српско село - изјавио је Савић новинарима.

Мјештанин Велибор Михајловић рекао је да је прије седам година постављена спомен-плоча испред које се сваке године уз парастос сјећају ових страдалника од којих су двоје припадници Војске Републике Српске, а 10 цивили.

Он је подсјетио да је село Брезје прије рата бројало 74 домаћинства и око 230 становника, а данас осам домаћинстава, те да настоје да обнове шта се може и да ускоро завршава и црква.

Село Брезје је прије рата било дио општине Лопаре, а након потписивања Дејтонског споразума припало је општини Челић у Федерацији БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Обиљежена годишњица страдања Недељка Лиздека и Сретена Кнежевића Обиљежена годишњица страдања Недељка Лиздека и Сретена Кнежевића
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    23h 28m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    2h 21m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    9h 27m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    7h 54m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    3h 36m
    0