Služen pomen za stradale mještane Brezja

19.06.2022. 19:08
0
IZVOR: srna.rs

U selu Brezje na Majevici danas je služen parastos povodom 30 godina od stradanja 12 mještana ovog sela u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da je danas obilježeno 30 godina od tragedije u Brezju kada su stradali civili i kada je došlo do zarobljavanja mještana, koji su odvedeni u logore u Srebrenik i u Tuzlu.

Savić je napomenuo da nevine žrtve ne smiju biti zaboravljene, te da su strahote rata na svim stranama opomena da treba graditi bolje odnose i čuvati mir.

- Brezje je stradalničko mjesto i svi moramo pronaći način da ublažimo posljedice velike tragedije koja je 19. juna 1992. godine zadesila ovo srpsko selo - izjavio je Savić novinarima.

Mještanin Velibor Mihajlović rekao je da je prije sedam godina postavljena spomen-ploča ispred koje se svake godine uz parastos sjećaju ovih stradalnika od kojih su dvoje pripadnici Vojske Republike Srpske, a 10 civili.

On je podsjetio da je selo Brezje prije rata brojalo 74 domaćinstva i oko 230 stanovnika, a danas osam domaćinstava, te da nastoje da obnove šta se može i da uskoro završava i crkva.

Selo Brezje je prije rata bilo dio opštine Lopare, a nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma pripalo je opštini Čelić u Federaciji BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra 30 godina od nekažnjenog masakra nad Srbima kod Drniša Sutra 30 godina od nekažnjenog masakra nad Srbima kod Drniša
Navršile se 32 godine od ubistva 15 srpskih civila iz capraških sela Navršile se 32 godine od ubistva 15 srpskih civila iz capraških sela
Otmica srpskih novinara nerasvijetljena 25 godina Otmica srpskih novinara nerasvijetljena 25 godina
Najčitanije
 • Sjećanje: Šest godina bez Milana Mikana Kneževića
  11h 0m
  0
 • PU Istočno Sarajevo: Motociklista zadobio povrede opasne po život
  12h 28m
  0
 • Saborna crkva u Sarajevu proslavlja krsnu slavu
  10h 40m
  0
 • U saobraćajnoj nezgodi povrijeđeno sedam lica
  7h 46m
  0
 • Izazovna i neistražena pećina kod Sokoca (FOTO)
  13h 29m
  0