Služen pomen za stradale mještane Brezja

19.06.2022. 19:08
0
IZVOR: srna.rs

U selu Brezje na Majevici danas je služen parastos povodom 30 godina od stradanja 12 mještana ovog sela u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da je danas obilježeno 30 godina od tragedije u Brezju kada su stradali civili i kada je došlo do zarobljavanja mještana, koji su odvedeni u logore u Srebrenik i u Tuzlu.

Savić je napomenuo da nevine žrtve ne smiju biti zaboravljene, te da su strahote rata na svim stranama opomena da treba graditi bolje odnose i čuvati mir.

- Brezje je stradalničko mjesto i svi moramo pronaći način da ublažimo posljedice velike tragedije koja je 19. juna 1992. godine zadesila ovo srpsko selo - izjavio je Savić novinarima.

Mještanin Velibor Mihajlović rekao je da je prije sedam godina postavljena spomen-ploča ispred koje se svake godine uz parastos sjećaju ovih stradalnika od kojih su dvoje pripadnici Vojske Republike Srpske, a 10 civili.

On je podsjetio da je selo Brezje prije rata brojalo 74 domaćinstva i oko 230 stanovnika, a danas osam domaćinstava, te da nastoje da obnove šta se može i da uskoro završava i crkva.

Selo Brezje je prije rata bilo dio opštine Lopare, a nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma pripalo je opštini Čelić u Federaciji BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na Oplencu obilježena 101 godina od smrti kralja Petra Na Oplencu obilježena 101 godina od smrti kralja Petra
Danas obilježavanje 24 godine od ubistva Srđana Kneževića Danas obilježavanje 24 godine od ubistva Srđana Kneževića
Godišnjica stradanja Draškovića u Osijama Godišnjica stradanja Draškovića u Osijama
Najčitanije
 • Lišeno slobode lice za kojim je raspisano 13 potraga
  10h 47m
  0
 • Pronađena droga u Istočnoj Ilidži
  13h 46m
  0
 • Obavještenje o prekidima električne energije
  15h 46m
  0
 • Uhapšen maloljetnik koji je pretukao radnicu Centra za socijalni rad
  5h 17m
  0
 • Solarna oluja će sutra pogoditi Zemlju
  2h 49m
  0