Služen pomen za stradale mještane Brezja

19.06.2022. 19:08
0
IZVOR: srna.rs

U selu Brezje na Majevici danas je služen parastos povodom 30 godina od stradanja 12 mještana ovog sela u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da je danas obilježeno 30 godina od tragedije u Brezju kada su stradali civili i kada je došlo do zarobljavanja mještana, koji su odvedeni u logore u Srebrenik i u Tuzlu.

Savić je napomenuo da nevine žrtve ne smiju biti zaboravljene, te da su strahote rata na svim stranama opomena da treba graditi bolje odnose i čuvati mir.

- Brezje je stradalničko mjesto i svi moramo pronaći način da ublažimo posljedice velike tragedije koja je 19. juna 1992. godine zadesila ovo srpsko selo - izjavio je Savić novinarima.

Mještanin Velibor Mihajlović rekao je da je prije sedam godina postavljena spomen-ploča ispred koje se svake godine uz parastos sjećaju ovih stradalnika od kojih su dvoje pripadnici Vojske Republike Srpske, a 10 civili.

On je podsjetio da je selo Brezje prije rata brojalo 74 domaćinstva i oko 230 stanovnika, a danas osam domaćinstava, te da nastoje da obnove šta se može i da uskoro završava i crkva.

Selo Brezje je prije rata bilo dio opštine Lopare, a nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma pripalo je opštini Čelić u Federaciji BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a
U subotu obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj U subotu obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Obilježena godišnjica stradanja Nedeljka Lizdeka i Sretena Kneževića Obilježena godišnjica stradanja Nedeljka Lizdeka i Sretena Kneževića
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    7h 56m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    22h 10m
    0
  • Snijeg ponovo zabijelio BiH
    20h 17m
    0
  • Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice
    19h 5m
    0
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    5h 32m
    0