Служена прва служба посвећена новоканизованом светитељу Милошу Билбији

09.08.2022. 21:24
0
ИЗВОР: srna.rs

У Храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Грахову вечерас је служена прва служба којом се прославља новоканонизовани свештеномученик Милош Билбија.

Свечано вечерње богослужење са петохљебницом у навечерје спомена на новоканонизованог и новопроглашеног свештеномученика Милоша грковачко-црнолушког служио је Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије, саопштено је из кабинета епископа бихаћко-петровачког.

Владика Сергије је у обраћању вјерницима говорио о новомученицима Христовим који су своје животе дали за вјеру и љубав Божију, истакавши страдање и мучеништво свештеномученика Милоша Билбије који није жалио свој живот за истину, пострадавши у најгорим мукама.

Епископу бихаћко-петровачком саслуживали су архимандрит Варнава Дамјановић, протопрезвитер-ставрофор Александар Рељић из Епархије зворничко-тузланске, протопрезвитер Предраг Црепуља и протођакон Немања Рељић.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве одлучио је 21. маја да у Диптих светих унесе име почившег презвитера грковачко-црнолушког Милоша /Билбије/ и одреди да 10. август буде датум његовог прослављања.

Света архијерејска литургија са читањем синодског акта биће служена сутра у 9.30 часова.

Свештеномученик Милош-Милан Билбија пострадао је од задобијених рана током страховите тортуре аустроугарских власти јер није пристао да фласификује крштеницу Гаврила Принципа.

Након 102 године од смрти Милоша Билбије, односно 2018. године, извршено је обретење моштију које су са црнолушког гробља пренесене у Храм Светих апостола Петра и Павла у Босанском Грахову и на тај начин постале доступне вјерном народу.

Коментари 0
Повезане вијести
Пожар у БиХ, шири се према Хрватској Пожар у БиХ, шири се према Хрватској
Након 25 година служена литургија у Витомирици на Космету Након 25 година служена литургија у Витомирици на Космету
Владика Димитрије служио у Неуму, на темељима храма којем је потребна обнова (ФОТО) Владика Димитрије служио у Неуму, на темељима храма којем је потребна обнова (ФОТО)
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 35m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    12h 49m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    10h 39m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    13h 54m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    8h 37m
    0